ДКЕВР пак решава за ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN

Новините

28-04-2014, 09:05

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Брюксел вече намекна, че процедурата може да ни докара санкции

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заседава днес, за да реши дали да отнеме лицензите на електроразпределителните дружества заради дълговете им към НЕК, информира bTV.

Наказателната процедура започна, след като ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN отказаха да платят на държавната Национална електрическа компания дължими 350 милиона лева. Аргументът им е, че компанията също им дължи много пари за "зелена" енергия.

Енергийният регулатор трябваше да се произнесе в началото на месеца, но се стигна до отлагане заради нови доказателства, представени от Националната електрическа компания.

На последното заседание на ДКЕВР трите компании се защитиха публично, че спорът им с НЕК не е основание за отнемане на лицензи. Според тях спорът трябва да се реши от съда.

Европейският еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер също критикува отнемането на лицензите и дори намекна за санкции срещу България.

Ако се стигне до отнемане на лицензите на доставчиците на ток, начело на дружествата трябва да бъде назначен служебен управител, който да гарантира снабдяването с електричество. Той няма да има право единствено да се разпорежда с имотите на дружествата.