"Ленински съботник" или как да изцапаме България за 364 дни

Без цензура

26-04-2014, 21:23

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Днес за пореден път се върнах в детството с поредната откровена простотия, втълпена ни по идея на една телевизия

"Да изчистим България за един ден" или по-скоро да си измием срама, дето цапаме като замаяни през останалите 364 дни? И да си направим реклама де. Щото нали - навсякъде щамповано логото на прословутата телевизия. Ей така - защото трябва да знаем кой ни кара - иначе защо да чистим, ако не използваме и не се порекламираме като "еколози".

Оставям настрани изобщо финансовата страна - къде и за какво плащаме, като се налага да чистим след "почистването".  На германците задните им дворове по селата са по-чисти от нашите предни в града. И не ги дават по телевизията. И не е всичко до пари. Измихме си срама днес и то дори не по спонтанно възникнал начин, а натрапен ни от телевизии, медии, политици и т.н.

Сори, няма да ми паднат ръцете, ама някак си не обичам тези вменени, останали от соца "ленински съботници". Айретен, че и Ленин не ми е много симпатичен като цяло. 364 дни цапаме като замаяни (усещам как сега всеки си мисли, че той не цапа, само другите), а на 365-я хващаме метлите и симулираме активност... Ама задължително да има един с фотоапарат и с камера да снима, че иначе каква полза, че сме изчистили.

На мен пепелника в колата ми е пълен с фасове, защото не ги хвърлям през прозореца, на дълъг път заприличва на кочина, защото всички опаковки, бутилки, чашки и т.н. чакат да им дойде реда да отидат в казана, а не през прозореца, а някой си дори не се сеща за такива елементарни неща. Ами има си полиция, служби - да ги хващат тези, дето цапат, да ги глобяват и да ги карат да чистят. Колко ли народ ще изгърми, ако и тук въведат присъдата "Обществено полезен труд". Хванат те в издънка - или плащаш глоба и друг да чисти или хващаш метлата и почваш улиците. Ама то тогава сигурно ще избухне революция - я по-добре да си "измием ръцете" днес и ние и службите и да мирясаме.

Всяка година ме връщат в детството, ама не с хубавите неща в него, ами с простотиите. Спомням си и бригадите, и "стажа" в средното, и бригадите, и съботниците, и нормите за върната хартия и желязо и какви ли още не глупости. Бабите пропищяваха, като оставаха без стари книги и вестници, само и само да вземеш заветната бележка с изпълнената норма от пункта за хартия.

Спомням си и бригадите - не знам защо, учех в строителния техникум, ама лятната бригада беше да копаем градинките и дърветата по "Сливница". Цял месец и по цял ден. Страшна ваканция беше и много неща научихме - най-вече как два часа да вдигаш прахоляк, като за два трактора, без да си мръднал и метър. Или пък "професионалния" ми стаж - уж по специалността в която се спуквахме да чертаем проекти. Пак в рамките на цял месец ни бяха командировали една групичка строителни техници да бъркаме бетон на ръка за вилата на някакво местно партийно величие на Траката. Май нямахме и 18 тогава. Там поне взехме някой лев - за месец работа - 67 лева. Стигнаха ми да си плащам цигарите и пътя - и толкова.

 

Сега си чистя вкъщи, в двора и пред нас. Без никой да ме кара и да ме дават по телевизията. И като ходя някъде - старая се да не си личи, че съм минавал.

Сега ги няма поне тези глупости. А иначе все си мисля, че ако бТВ или някоя друга "загрижена" телевизия направи кампания как да пазим и да не цапаме 364 дни, няма да се налага да прави кампания да чистим на 365-я. Просто защото най-лесният начин да е чисто е да не цапаш. Да си изхвърляш боклуците в казана. Да не си изхвърляш смачканата кутия от цигари през прозореца на колата и като идеш на разходка да не оставяш свинщина след себе си. Да не изхвърляш строителни отпадъци, където ти скимне и на плажа да не заравяш фаса в пясъка. Защото и двете са равносилни - просто въпроса е в размера.

Не е толкова трудно да се пази. Иска се малко ум, малко воля, малко съвест, малко пари и организация по почистването. И желание...

 

Аз не чистих днес!