Сираци стават спасители

Държавата ще плаща и на студенти за работа на морето

Сериозен глад за спасители изпитва туристическият бранш, пише "Стандарт". В бюрата по труда концесионери на плажовете са заявили около 150 бройки, но няма мераклии. "Решение на проблема е проект на Българския Червен кръст, който в момента обучава около стотина абитуриенти от домовете за сираци", посочи Бобева. Още това лято младежите щели да бъдат наети за спасители.Държавата ще плаща на студенти, които лятото се хващат да работят на морето. Това обеща вицепремиерът Даниела Бобева на среща с представители на туристическия бранш. Образователното министерство ще осигури финансирането по специална програма за практиканти.

"За това лято имаме останал бюджет за разкриване на около 1000 работни места", заяви зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. До 480 лв. можела да бъде стипендията за студентска бригада в морски курорт. За да направи по-атрактивно заплащането, работодателите можели да доплатят още. "Така ще намалим наплива за бригади в чужбина и ще осигурим работна ръка у нас", коментира Даниела Бобева и призова студентите да се включат в туристическия сезон. От Агенцията по заетостта обещаха да направят връзката между работодателите и университетите.

В момента у нас има 28 000 безработни с професии и квалификация, подходящи за туристическия бранш, отчетоха от Агенцията по заетостта. Държавата ще мисли как да ги  стимулира да се хванат на работа в морските курорти. Хотелиери и ресторантьори предлагат да получават субсидии за покриване на транспортните разходи, настаняването и изхранването на персонала.

"Това ще даде възможност да вдигнем заплатите", заяви Михаил Попов, хотелиер в Слънчев бряг. От 400 до 900 лв. са варирали възнагражденията за средното ниво кадри през миналото лято. "През зимния сезон обмисляме да даваме стипендии за повишаване на квалификацията на заетите в туризма по заявка на работодателя", обясни Росица Янкова, зам.-министър на труда. Така квалифицираните кадри ще бъдат задържани и ще получават доходи целогодишно. Друга идея е, ако един от съпрузите си намери работа по морето, за другия държавата да осигури субсидирано работно място.