Реабилитираха баничката

Животът

26-04-2014, 07:49

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отказваме се от млякото заради чипса

Баницата не е вредна, а е здравословен традиционен български продукт. Веднъж-два пъти седмично децата трябва да закусват с банички, приготвени с масло и сирене. Така председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването доц. Светослав Ханджиев реабилитира реномето на баничката, която беше задраскана от рецептурника на ученическите столове и в кухните на детските градини. Нейната по-честа употреба се налагала и от това, че чрез нея българинът си набавял необходимите за организма му млечни продукти.

Рязко е спаднала консумацията на мляко, сирене, кашкавал, масло, сметана и извара през последните тридесетина години у нас, каза още доц. Ханджиев. Само една трета от децата в Кърджалийско и Варненско консумират тези продукти на закуска, показват резултатите от проучване.

Подобна е картината и в останалите региони на страната. Вместо тези продукти те наблягат на чипса, солетите и пуканките. Не само малчуганите, но и възрастните са ограничили консумацията на млечни продукти в последните три десетилетия.

Средно по 70 - 80 грама кисело мляко си позволява човек у нас всеки ден. Само допреди 30 - 40 години то е било насъщната му храна. Всеки четвърти българин е застрашен от риск да затлъстее. Нашата страна е на 6-о място в Европа по свръхтегло и излишни килограми при децата, показва европейско проучване.

Като цяло населението на Стария континент е наддало значително на тегло в последните десетилетия. Всеки втори европеец е с наднормено тегло, а 23 на сто от населението на Европа страдат от затлъстяване. Това каза вчера Юан Удлърд, изпълнителен директор на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, която организира конгрес на тази тема в София от 28 до 31 май. Той посочи, че 40 на сто от децата на континента страдат от наднормено тегло.

По данни на Световната здравна организация близо 80 на сто от болните от диабет тип 2 и 55 на сто от страдащите от високо кръвно налягане са със затлъстяване. Специалистът допълни, че у нас дебелеем не само от мазнините в храната, но и от солта, която е 3 - 3,5 пъти повече от допустимата дневна дажба. Вместо до максимум 6 г всеки ден ние приемаме 18 - 20 г, тъй като осоляваме храната много, солени са още саламите, каймата и сиренето.