100 млади артисти и повече от 30 събития в 6-ото издание на contempo

Варна Лайф

25-04-2014, 10:03

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Contempo 2014: програмата

25 април-4 май: Международен фестивал за съвременно изкуство

Тази вечер във Варна се открива шестото поредно издание на Международния фестивал за съвременно изкуство "Contempo 2014". Той е създаден по идея на художничката Рая Георгиева (1978-2009) и се организира от фондацията, която носи нейното име. Тазгодишното издание на форума обединява 20 събития, в които ще бъдат представени повече от 50 автори от България, Германия, Австрия, Полша, Белгия, Франция, Италия, Холандия, Израел, САЩ и др.

Живопис, скулптура, мултимедия, саунд инсталации, дигитални изкуства, отворени дискусии и демонстрации са включени в програмата на "Contempo 2014". Вижте програмата » 

Общият брой на творците, които участват в събитието, е 100, а работите им ще бъдат показани в 15 галерии, изложбени и публични пространства във Варна. Програмата включва повече от 30 събития, които за седмица ще превърнат града в сцена на съвременното изкуство.

Сред младите творци, които ще покажат свои работи за първи път, са Силвия Сълкова с проекта "Пенроуз", Мартин Костол с фотографския проект "Движение в поко", Георг Петков с "IDLV" и Ноа с "Аскетична тишина".

Специална програма в тазгодишното шесто издание на фестивала ще представи дипломанти от висшите художествени училища в страната. Няколко изложби на Мебели от хартия и скулптури от рециклирано желязо са наречени "интервенции" в средата, която ни заобикаля. Една от тях - в централния подлез във Варна на художника Велизар Димчев предшестваше откриването на фестивала.

По време на фестивала ще могат да бъдат видяни интерактивния обект, "Инструмент за удоволствие" на Вито Валентинов, меката светлинна инсталация на Ивайло Христов, звуковият имаджинариум на Пепа Иванова, естетския проект "Идеалният" град на Стефани Роланд, живописната инсталация на Станимир Генов и творби с параметрите на социалните взаимоотношения на Олга Георгиева.

"Contempo 2014" e некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството предимно на млади автори до 35 години, казва артистичният директор на фестивала Дора Дончева. Тя еизградена от две части "Contempo 2014"- фестивал за съвременно изкуство, който се провежда през пролетта и образователен панел "Contempo.lab" - есенна школа по арт мениджъмънт за артисти и културни работници".

Според Дончева модул "колекционери" е ежегоден форум , който се провежда в рамките на "Contempo 2014" и има за цел да насърчава и развива колекционерските нагласи в областта на съвременното изкуство.

Фондация "Рая Георгиева" има за цел са да съхранява паметта за творчеството на художничката, дала нейното име, да подкрепя и дава възможност на младите творци да реализират идеите си, като създава сцени за творчески диалог и експерименти.

Гост-куратори на "Contempo 2014" са Раул Замудио (САЩ), Аделина Попнеделева, Кремена Цанкова и Галина Станева.
Фестивалът ще продължи до 4 май.