Флористи рисуват картини с цвете вместо четка

Националният конкурс за млади флористи стана притегателен център за професионалната общност на изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014 във Варна

20 участници от 11 града в страната се включиха в творческото състезание с авторски букети на тема "Цвете вместо четка", което се проведе в рамките на изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014

Националният конкурс за млади флористи стана притегателен център за професионалната общност на изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014 във Варна. Третото издание на конкурса протече под тематичното мото "Цвете вместо четка". Пред очите на публиката от познавачи 20 участници от София, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, Добрич, Поморие, Каварна, Троян, Панагюрище създадоха своите състезателни букети. Постиженията им оцени жури, в чийто състав бяха уважаваните флористи Ивайло Иванов и Луиза Георгиева от Варна – представители на организаторите, Ради Вълканова от Бургас, член на Управителния съвет на Асоциацията на флористите в България, както и представителят на домакина Grand Mall Антоанета Тенева, маркетинг мениджър на търговския център.

Първа награда – статуетка на Grand Флора, диплом и 500 лв. беше присъдена на Мирослава Иванова от Русе. Мирослава, която е завършила икономика в ИУ – Варна, но не пропуска флористичен семинар, държи цветарски магазин „Ванила“ в близост до Доходното здание в Русе. Тя посрещна наградата със сълзи от вълнение и сподели, че за нея това е голямо признание, което ще я стимулира да израства още в професията.

Журито даде две втори награди по 300 лв. и диплом – на тандема от Добрич Юлия и Елена Радеви и на варненката Александра Костова. Сестрите Радеви казаха, че са се опитали да спазят изискванията, но в същото време да направят "рошаво артистичен букет", за да останат максимално близко до природата, както предполага зададеният "вегетативен" стил на букетите. Те правят с удоволствие тематични композици, изработвали са дори букет във формата на ретро радио, предназначен за режисьора Теди Москов.

А Александра вижда своя букет просто като къс от природата, поставен в рамка. Тя школува в семинарите на Ивайло Иванов и работи в сватбена агенция, където аранжорските й умения са много необходими.

Третата награда – диплом и 100 лв., отиде при Емилия Николова от Поморие, която има своето "Цветарско ателие Ема" в морския град. Тя призна, че се е надявала да създаде една картина от цветя и е отделила повече от час на изграждането на основата за елегантния си букет.

"Изключително качествен беше конкурсът тази година – със задоволство обобщи Ивайло Иванов от журито. "Приятно впечатление направи фактът, че специално за да наблюдават конкурса, във Варна бяха дошли наши колеги от столицата и от още 23 града от страната. За пръв път имаме печеливш участник, който 100 % е спазил условията на заданието. Това е важно, защото конкурсът е задача, идея , тема, която трябва да се разработи. Букетът на Мирослава Иванова, който заслужи първото място, е изцяло издържан в темата на конкурса, деко материалите са използвани подходящо, и най-важното – композиционният баланс между тях и вегетативния стил е отличен", кометира той.

Grand Флора 2014 продължава до 28 април в Grand Mall. На 26 април от 18 ч. е финалът на конкурса "Grand Стилист пролет/лято 2014" с участието на Поли Генова и Дамян Попов. На 27 април в 11 ч. за децата отваря врати училището за градинарство "Малък градинар".