Компютърна зала във Варна "изгоря" заради пиратски Windows

Крими

25-04-2014, 20:08

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

45-годишната собственичка на залата не представила документи за софтуера

Компютри с нелегален софтуер изловиха служители на отдел "Икономическа полиция" при Областна дирекция на МВР – Варна. При извършена проверка на адрес във Варна вчера около 18:15 чса, в компютърна зала са установени девет броя компютърни конфигурации, шест от които включени и свързани в мрежа, чрез програма за управление на интернет зали, както и три изключени. На всеки от включените шест компютъра е установено, че има инсталирана операционна система Windows XP, както и различни компютърни игри и програми.

Собсвеничката на компютърната зала – В.Г. на 45 години от Варна, не е предоставила необходимата документация за закупуване на инсталирания на компютърните конфигурации софтуер, тъй като не разполага с такива.
Установено е, че тя притежава и възпроизвежда чужд обект на авторско право, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, с което е извършила престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. Деветте компютърни конфигурации са иззети. По случая е образувана преписка.