Подводен туристически маршрут правят между Калиакра и Констанца

Туризъм

25-04-2014, 19:24

Снимка:

divezone

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кораби, пристанища и сгради лежат на морското дъно от Калиакра до Констанца

Подводни туристически маршрути ще свържат Калиакра и Констанца в рамките на проекта "Heras", обяви директорът на Института по океанология към БАН във Варна проф. Атанас Палазов, цитиран от БТА. Проектът е спечелен по Програмата за трансгранично сътрудничество и е финансиран с 1,5 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие.

По реализацията му работят водолази и изследователи от България и Румъния. Те ще претърсят морското дъно за потънали кораби и пристанища. Палазов обясни, че идеята е в региона да бъде развита най-модерната и скъпа туристическа индустрия за посещения на потънали артефакти. По думите му на морското дъно между Калиакра и Констанца има кораби, пристанища и сгради от IV-V век преди Христа, които представляват интерес за туристите от цял свят.

Потенциалните обекти, които ще бъдат фиксирани от водолазите, вече са набелязани. След като бъдат изследвани от подводните археолози, предстои да бъде издадена книга с интересните маршрути по морското дъно.

Проектът ще продължи до февруари 2015 г. В неговите рамки се предвижда и обучение на инструктори по гмуркане, които ще бъдат подводните екскурзоводи.