Кметът поиска от почистващите фирми нови машини за миене и метене

Мисия Варна

25-04-2014, 14:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мият варненските улици предпразнично

Общината е в процедура по прекратяване на договора с фирмата-изпълнител на разделното сметосъбиране

Нов подход, ред и организация за почистване на града ще изисква от фирмите, ангажирани с почистването на улиците кметът Иван Портних. Повод за това стана проверка на техниката за миене на уличните платна, с която дружествата разполагат. "Видно е, че техническото обезпечаване не е на нужното ниво, а е нелепо град като Варна да бъде метен на ръка. Затова трябва обновяване на автопарка  - с тази камиони и цистерни няма как да искаме чисти улици", коментира кметът.  Ако фирмите не реагират и не закупят нова техника в кратки срокове, ще бъдат намерени други изпълнители на дейността, допълни той.

Нужда от нова техника при косенето на тревните площи в града, обяви още Портних, като допълни, че не е нормално да се коси на ръка, а новата техника е нужна за да бъде и работата ефективна.

"В  общинската фирма вече са наети  първоначално 100 души, които ще косят в отделните райони и в Морската градина. Изработва се финансова спецификация за закупуване на нужната нова техника“, каза още той.

По отношение на сметосъбирането от екипа му отбелязват положителна промяна. Вследствие на контрола, в редица райони е отчетено подобряване на начина на сметоизвозването. Около 600 нови контейнера са поставени по улиците на града.

"В процедура сме по прекратяване на договора с фирмата- изпълнител на разделното сметосъбиране, тъй като се оказа, че съдовете се изнасят един път седмично, което е крайно недостатъчно", каза Иван Портних. Той припомни, че се работи по изграждане на специални площадки в районите, на които гражданите ще могат да изхвърлят смесен отпадък – стари мебели,  негодно оборудване, строителни отпадъци и др.,  за да бъде прекратена практиката за смесване с  битовия отпадък.