65% от българите определят работните условия у нас като лоши

Животът

25-04-2014, 10:32

Снимка:

© Varnautre.bg?Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Почти половината смятат, че работните условия за последните пет години са се влошили

65% от българите определят като лоши работните условия (като работно време, организация на работата, здравословни и безопасни условия за труда и т.н). Според 47% за последните пет години условията са се влошили.

Това показват данните на Евробарометър за удовлетвореността от работата на гражданите на ЕС, пише investor.bg. Като цяло проучването показва, че 53% от европейците определят работните си условия като "добри", като 57% от анкетираните са на мнение, че ситуацията се е влошила за последните пет години. 12% от европейците пък са на мнение, че работните условия са се подобрили.

У нас 14 на сто от анкетираните заявяват, че условията се подобряват, а за 34% няма никаква промяна.

Ситуацията в Гърция се различава значително от средното за европейските държави. Кризата явно се е отразила и само 38% от анкетираните са удовлетворени от настоящите си работни условия. За 88% има влошаване на картината през последните пет години.

В същото време 42% от естонците отчитат подобрение на работните условия за последните пет години. Това е и най-високият процент за ЕС, според данните на Евробарометър.

Една от целите на проучването е да провери и как европейците постигат баланс между професионалния и личния си живот. Данните за България показват, че 71% от сънародниците ни са доволни от постигнатия баланс. Незначително по-висок е средният за ЕС процент – 74 на сто.

В същото време анкетираните в ЕС се оплакват от стреса на работното място (53%), от темпа на работата (28%) или от работен ден с продължителност над 13 часа (за 48% от респондентите).

73% от българите са доволни от работното време (при 80% средно за ЕС), а 77% са удовлетворени от автономността, която имат на работното си място, показват още данните от проучването.