Списание "Тайм" представи най-влиятелните личности на планетата

Животът

25-04-2014, 10:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

За лидери един до друг стоят президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Русия Владимир Путин

Авторитетното американско списание "Тайм" публикува днес списъка на стоте най-влиятелни личности на планетата. Тази година в него са намерили място рекорден брой жени - 41, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Vesti.bg.

При съставянето на списъка списание "Тайм" е разделило влиятелните личности в света на пет категории - "титани", "лидери", "творци", "новатори" и "кумири".

В категорията на лидерите са намерили място президентът на САЩ Барак Обама, президентът на Русия Владимир Путин (представен от Мадлин Олбрайт), канцлерът на Германия Ангела Меркел, председателят на КНР Си Цзинпин, президентът на Република Корея Пак Гън-хе, министър-председателят на Япония Шиндзо Абе, лидерът на КНДР Ким Чен-ун, президентът на Иран Хасан Рохани и президентът на Венецуела Николас Мадуро.

В списъка на "титаните" са включени Джанет Йелън, първата жена, оглавила Федералния резерв на САЩ, Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, поп звездата Бионсе (тя попада в списъка за втори път, а сега е и на корицата), шефът на "Амазон" Джеф Безос, тенисистката Серена Уилямс и американските промишлени магнати братята Чарлз и Дейвид Кох. Хилари Клинтън попада в класацията на "Тайм", която се съставя от 1999 г., за седми път.

Сред най-видните творци са поп звездата Майли Сайръс, актьорите Матю Макконъхи, Ейми Адамс.

Влиятелни "новатори" са бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, президентът на Уругвай Хосе Алберто Мухика Кордано, режисьорът Алфонсо Куарон.

Към кумирите сп."Тайм" причислява папа Франциск, художничката Марин Абрамович, футболиста Кристиано Роналдо.

В списъка на "Тайм" са намерили място също актьорът Робърт Редфорд, нигерийската финансова министърка Нгози Оконджо-Ивеала, бившата астронавтка на НАСА Катрин Съливан, първият обявил се за гей баскетболист от Националната баскетболна асоциация Джейсън Колинс, 17-годишната професионална голф състезателка Лидия Ко и др.