Дянков: Санкции срещу Москва? Най-много да не канят руския балет

Животът

25-04-2014, 09:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дянков става банкер в Русия

Подобни санкции щели да бъдат ефективни срещу Куба или Коста Рика

Мащабни икономически санкции по отношение на Русия са невъзможни. Причината – тази огромна държава има прекалено важно място в световната икономика. Такова мнение изрази в интервю за телевизионния канал "Россия 24" ректорът на Руската икономическа школа и бивш финансов министър на България Симеон Дянков, предаде bTV.

„Ако бъдат наложени такива санкции, откъде западните страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. При това не става дума само за такива традиционни стоки като нефта и газа. Под въпрос са много важни материални ресурси и стоки за световната авио- и автопромишленост, химическата промишленост, които се произвеждат от руски фирми”, обяснява Дянков.

По думите му подобен род икономически санкции, с които заплашва Брюксел, биха били ефективни спрямо страни като Куба, например. Това е „малък остров, който произвежда банани, а те могат да се купят и от Салвадор или Коста Рика”.

Според ексминистъра ни от кабинета „Борисов”, вероятността ЕС да бъде единен в налагането на санкции е твърде малка, защото някои страни-членки ще пострадат много повече от други. Сред големите губещи той нареди малките икономики като България, Кипър, прибалтийските страни. „Компенсации? Те вече знаят отговора на този въпрос: такива няма да има, защото в ЕС няма такъв механизъм, независимо на бюджетно или юридическо ниво“, убеден е Дянков.

Санкции от страна на някоя отделна страна член на ЕС пък били невъзможни, тъй като Европа се подчинява на общи правила за единния пазар. "Поради това една такава страна може да наложи културни санкции, казвайки например, че повече няма да кани руския балет на своите сцени".

Според финансиста, ситуацията в Украйна е била тежка още преди началото на годината. Това била единствената държава от бившия социалистически блок, която въобще не е провела икономически реформи.

„През последните 25 години икономиката й се намираше в състояние на постоянна криза. След финансовия крах през 2009 г. положението се влоши още повече. По всички стандарти страната трябваше да обяви банкрут. Така че положението в Украйна не бе предизвикано от текущата политическа криза и събитията в последните 3-4 месеца. Сега всички очакват изборите за президент, за да се сформира стабилно правителство. Но това може да стане едва през лятото. Според мен, през септември или октомври са възможни някои интересни реформи”, коментира още Симеон Дянков във връзка с конфликта между Киев и Москва.