Путин обяви Интернет за проект на ЦРУ

Животът

25-04-2014, 08:33

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха опасен пробив в сигурността на Интернет

Близки до президента бизнесмени държат най-голямата руска социална мрежа

Руският президент Владимир Путин заяви, че Интернет първоначално е бил проект на ЦРУ и продължава да се развива като такъв, предаде АП, цитирана от Vesti.bg.

На медиен форум в Санкт Петербург президентът обеща да защитава руските интереси онлайн.

За да се устои на това влияние, Русия трябва да се бори за интересите си онлайн, посочи Путин.

АП коментира, че Кремъл иска да упражнява по-голям контрол в интернет, използван от руски опозиционни активисти, на които е забранен достъп до националната телевизия, за да разпространяват идеите си и да организират протести.

Руският парламент по-рано тази седмица прие закон, който изисква социалните медии да държат сървърите си в Русия и да съхраняват всяка информация относно своите потребители най-малко за половин година. Бизнесмени, близки до Путин, сега контролират най-голямата руска социална мрежа „ВКонтакте“.

Междувременно в. „Ню Йорк таймс“ писа, че хакер, който е станал информатор на ФБР, е ръководил през 2012 г. стотици кибератаки срещу чужди правителствени сайтове, а после е предавал събраните данни на американската федерална агенция. Сред жертвите на тези удари са правителствени сайтове в Иран, Бразилия, Турция, Пакистан и сайтът на полското посолство във Великобритания, твърди нюйоркският всекидневник. Изданието се позовава на съдебни документи и на разговори с хора, замесени в тези кибероперации.

„Въпреки че съдебните документи не посочват, че ФБР директно е наредило атаките, те навеждат на мисълта, че американското правителство може би е използвало компютърни пирати, за да получава поверителни информации в чужбина“, пише вестникът.

В центъра на аферата е Хектор Зейвиър Монсегур, известен с прякора Сабу, който е на 30 години. Влиятелен член на хакерската група „Анонимните“, той беше замесен през декември 2010 г. в пиратска атака срещу сайтовете на компаниите за картово разплащане „Виза“, „Мастъркард“ и “ПейПал“. Сабу рискуваше да бъде осъден на 124 години затвор за различни престъпления, но сътрудничи на властите за тяхното разследване на дейността на „Анонимните“ и засега присъдата му непрекъснато се отлага.

Хакерът е бил в контакт с друг член на „Анонимните“ – Джеръми Хамънд, от когото е поискал да проникне в сайтовете на чужди правителства.

Списъкът с жертвите наброява 2000 сайта. След като данните от сайтовете са откраднати, те са били изпращани към сървър, контролиран от Монсегур, е разказал пред американския вестник Хамънд, който се намира сега в затвора.

Според съдебни документи Монсегур също така е убедил други пирати да атакуват сайтове на сирийските власти