1 000 000 българки бити в детството

Новините

25-04-2014, 07:05

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Издевателствата ескалират по празниците

 
Адвокатският хонорар от 400 лв. непосилен
Пътят на жертвата е отрязан и от правна защита, ако тя няма пари за адвокатски услуги или не е в мрежата на социално слабите, за да ползва безплатната юридическа помощ. Не всяка жертва на домашно насилие обаче може да си позволи да води дела срещу извършителя.

 

400 лева е минималният адвокатския хонорар за завеждане на дела по този казус. За консултация таксата варира между 20 и 50 лева. Настояваме общините да заделят от своя бюджет за поемане на тези такси или държавата да ги поеме, като привежда парите на общините, тъй като повечето жени не могат да си позволят плащането им, каза Геновева Тишева.

 

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която все още няма създадени специални центрове за оказване на комплексни услуги при домашно насилие.

 

Пострадалите, в най-добрия случай, сега се поемат от т. нар. центрове за социална интеграция и рехабилитация. Такива центрове обаче се броят на пръсти. Те са към организациите от алианса в Бургас, Плевен и Силистра, очаква се такава услуга да бъде оказвана също и във Варна.