По-трудна тройка на матурите

Новините

25-04-2014, 06:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вдигат прага, за да няма неграмотни с дипломи

Тройка на матурите тази година ще се изкарва много по-трудно, отколкото досега. Целта е неграмотни абитуриенти да не могат да взимат дипломи. За първи път скалата, по която точките от изпита се приравняват към шестобалната система, ще бъде ясна още в деня на изпита, обяви просветният министър Анелия Клисарова. Досега екипът на просветното ведомство чакаше тестовете да бъдат проверени и едва тогава решаваше колко точки каква оценка носят. Прагът за тройка, който досега беше 23 точки, вероятно ще стане по-висок. 
"Вече сме натрупали голям опит, можем да фиксираме един минимум, при който се пише три - и който не го достигне, ще повтори изпита", каза Клисарова. Тя не изключи двойките на изпита да са повече. 

Клисарова обаче бе категорична, че прагът не трябва да бъде направен така, че да отчете по-висок процент ученици, взели матурите.
"Скалата трябва да гарантира, че този, който си е взел изпита, е грамотен", заяви тя. По думите й това нововъведение ще получи и политическа подкрепа, а абитуриентите ще имат стимул да учат повече. Министърът заяви, че от 1 юли всички млади учители до 35 години ще получат между 30 и 50 лева по-високи заплати. С индивидуалния образователен номер, който ще бъде въведен, децата ще бъдат включени в европейска мрежа. По този начин ще се следи дали, ако родителите емигрират, записват хлапето в училище в чужбина.