Варненски ученици събуждат българския дух с пролетен концерт

Варна Лайф

24-04-2014, 17:09

Снимка:

ОУ "Васил Априлов"

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

25 април: Традиционен пролетен концерт "С обич в сърцето" на възпитаниците на най-старото варненско училище - ОУ "Васил Априлов"

На сцената на Фестивалния комплекс децата ще пеят, танцуват, рецитират и представят моменти от българското Възраждане.

Предстоящият традиционен пролетен концерт е посветен на силата на българското слово, на силата на българското литературно творчество, на силата на българския творчески дух, запазил се в годините на робство, възродил се и достигнал своите висоти, вселил се в най- младото поколение на България.

ОУ "Васил Априлов" е училище, в което се търси и развива потенциалът на талантливите ученици, като се разнообразява извънкласната дейност и превръща училището в желана територия. Чрез реализиране на заложените дейности учителите насочват усилията си към личностното израстване на децата и разкриване на истинските им възможности.

С тази цел са и изложените експозиции на Института за литература към БАН "България – съкровище на словото" и "Будителство и българска памет", представящи автентичната и многовековна книжовна традиция на българското Средновековие и Възраждане.

От 2010 година, със стартирането на проекта "Българският език – качествено общуване и творчество", бе поставено началото на процеса за усъвършенстване на езиковите умения по български език, стимулиране  потенциала на всяко дете и интереса  към образците на словесното творчество. Тази традиция се продължи и през учебната 2013/2014 година, като  училището  за пета поредна година бе домакин на  две междуучилищни състезания – състезание по български език и литература за четвъртокласници и състезание за деца от начален етап, чийто майчин език е различен от българския, онлайн състезание по БЕЛ и конкурс за литературно творчество.

Тази година участваха близо 200 деца в четири вида състезания от 5 варненски училища - ОУ "Васил Априлов", ІІ ОУ "Никола Вапцаров", VІІІ СОУПЧЕ "А.С.Пушкин", ОУ" Св.П.Евтимий", НУ "Васил Левски".

Учениците, които се класираха на първите места в отделните състезания, ще получат своите награди на Пролетния концерт "С обич в сърцето" утре (25 април) от 18.00 часа във Фестивален и конгресен център - зала 1.