НЗОК глоби болници с 1.5 млн. лв. за нарушаване на порочните й правила

Парите

24-04-2014, 06:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

По празниците масово са изписвани пациенти, което касата не позволява. Увеличават се "болните" от редки болести

Фиктивни пациенти, заключени отделения по празниците, дежурни лекари без специалност и отчитане на дейност, която реално не е извършена - такава картина в болниците са заварили проверяващите от здравната каса. Налице е и друга тенденция - по част от клиничните пътеки за редки болести вече са изхарчени половината от парите, предвидени за цялата година. 

Касата всъщност е регистрирала най-лесните за улавяне нарушения, които в голяма част от случаите са следствие от собствените й порочни правила. Проблемът с отсъствието на пациентите, преди да е изтекла пътеката, се дължи основно на факта, че заради лошите условия хората предпочитат да съкратят престоя си в болницата. В същото време касата не плаща за проведено лечение, ако болният не се е водил там през всичките предвидени дни. Така се източват огромни суми, а касата, която е наясно с това, не прави клиничните пътеки по-гъвкави. Вместо това предпочита да санкционира болниците. 

През първите три месеца на годината са извършени 2576 проверки на лични лекари, специалисти и лаборатории и 1457 в 136 болници. Установени са 1570 нарушения, а общият размер на наложените санкции и средствата, които няма да бъдат платени на болниците заради фиктивно отчетени дейности, са общо 1.5 млн. лв., съобщи вчера управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова. От 18 до 21 април екипи на касата са направили внезапни проверки в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Посетени са общо 191 отделения на 37 болници, за да проверят дали пациентите наистина са в клиниките по празниците. В 14 от лечебните заведения (38%) са установени нарушения. Част от резултатите ще бъдат предадени на прокуратурата, а 2-3% от извършената дейност няма да бъде платена от касата. 

Сред най-фрапиращите случаи е проверката в специализираната болница по онкология в София на 18 април, на която е присъствала лично Тодорова. Тогава три от отделенията - "Дерматология", "Лъчетерапия" и "Химиотерапия", са били заключени, а всички пациенти били изписани предния ден. Дежурният лекар се оказал без специалност. 

Вчера от онкологията коментираха, че е практика пациентите да се пускат за празниците. Това не се случва за първи път, така ще бъде и занапред, ако състоянието на пациентите го позволява, обясниха от ръководството на болницата. Не е имало ощетени пациенти, нито е имало такива в спешни състояния, увериха оттам. Според болницата пациентите са изписани по тяхно желание, за да прекарат празниците в домашна обстановка. 

Болниците отчитат много висок процент на децата с артериална хипертония. Същото е положението и с клиничната пътека за лечение на болестта на Лайл - само за първите три месеца са отчетени 50% от заложените за цялата година. "Това е изключително тежко заболяване, което се развива много бързо и лечението се провежда в интензивно отделение. Не мога да си представя, че 6000 души вече са заболели, при положение че в 30-годишната ми практика съм виждала само два подобни случая", коментира тя. Изхарчени са и половината от средствата за друга рядка клинична пътека "хирургично лечение при животозастрашаващи инфекции".

В Кюстендил пациенти са се оплакали на проверяващите, че им е искано доплащане за ВИП стая в болница, в която няма нищо специално. Според Тодорова в този случай касата не може да направи нищо, тъй като болните писмено са заявили желанието си да доплатят по 80 лв. за уж специалната услуга. Масови са оплакванията от лошата хигиена в болниците. Според Тодорова голям проблем е, че лечебните заведения не обръщат внимание на съпътстващите заболявания на пациентите. Но това няма как да стане, тъй като според собствените й правила касата не отпуска пари за лечение на съпътстващи болести. 

194 жалби са подадени от пациенти за ниско качество на медицинското обслужване. Те са препратени към Агенцията "Медицински одит" към министерството на здравеопазването. 80% от пациентите влизат по спешност в болниците, но впоследствие се оказва, че голяма част от случаите не са толкова спешни. Според Тодорова това е начин да се заобиколи чакането пред кабинетите на личните лекари и специалистите и възможност за медицинско обслужване на хората без здравноосигурителни права. 

При личните лекари от Пловдив и Пазарджик е установено, че са отчели дейности, които реално не са били извършени. Проверките там продължават, тъй като част от лекарите не се явяват на работа и касата не може да провери документацията им. 

Тодорова разказа, че част от лекарите контрольори напускат районните каси и отиват да работят в болниците на по-примамливи заплати. Назначават ги, за да подготвят отчетите, които се представят пред касата, посочи тя и заяви, че в болниците създават "отдели за борба с касата". 

Има и болници, които добре си вършат работата, каза Тодорова. Неврологичното отделение на "Токуда" работи добре - "болницата има трески за дялкане, но това отделение трябва да бъде похвалено". Много добро впечатление правела и столичната болница "Св. Анна", известна като Окръжна, особено детското й отделение.