Ламбо в шок, няма я Мария

Новините

24-04-2014, 06:38

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Болести, притеснения и цигари съсипаха здравето на една от най-красивите жени в социалистическа София

Неизмерима загуба сполетя Стефан Данаилов: Мария, голямата любов на живота му, почина малко след Божието възкресение - като праведниците, които винаги са били готови да понесат тежестта на греховната ни действителност. Мери, както я наричаше цялата гилдия, до последно трепереше за Ламбо, който неотдавна пребори рака. 

Ламбо е в шок. Изгуби Мария - жената на неговия живот. Трагедия сполетя две от най-известните фамилии в България - Данаилови и Цанкови. Голямата любов, съпругата и музата на прочутия актьор, почина в два часа сутринта във вторник срещу сряда в Трета градска от бъбречна недостатъчност, инфекция на белите дробове и проблеми със сърцето. Мери, която половин век беше вдъхновението и опората на звездния си мъж, е рухнала в събота срещу неделя. Навръх Великден той е извикал Бърза помощ. В понеделник тя се е посъвзела и дори се е чукнала с яйце с докторите, но след това състоянието й се е влошило. Ламбо не се е отделял от нея до началото на възстановителната репетиция на "Пигмалион" в 17 часа на 22 април - единственият спектакъл, в който той играеше заради своята безкрайна заетост като политик и професор в НАТФИЗ. Всички в Народния са категорични - въпреки че Стефан не беше обличал дрипите и фрака на бандит Дулитъл от началото на сезона, той е бил блестящ. След финалните реплики веднага е звъннал по телефона, за да разбере как е Мери. И след като е чул фаталните новини за състоянието й, се е свлякъл в гримьорната. Напрежението от последните дни, преумората от химиотерапиите заради лимфома, натрупаният стрес от политическите търкания са си казали думата. Павел Васев, шефът на Народния, веднага е извикал линейка. И за съжаление е отменил "Пигмалион" при тотално пълен салон - и последното място е било продадено. По ирония на съдбата Ламбо беше поканил много лекари, негови приятели от различни силно драматични периоди в живота му - когато спасяваха доведения му син Росен Цанков, когато лекуваха Вили Цанков в края на дните му, когато самият Стефан се бореше с лимфома. 
След като са откарали Ламбо в болницата, е станало ясно, че Мария вече е в кома, тъй като бъбреците й са отказали един след друг. През цялото време край Данаилови са били тяхната най-близка приятелка от Пловдив Дора Бобадова, актьорът художник Стойно Добрев и колегата му Николай Калчев. Всички те са знаели, че от доста време насам Мария не се е чувствала добре, но никой не е очаквал фатален край. 
През декември Мери сподели, че семейството няма намерение да празнува - въпреки че това е месецът на Ламбо заради именния му и рождения му ден. Всъщност тя и мъжът й бяха изтощени покрай неговата борба с рака. Кризата у Данаилови започна преди няколко години - тогава когато в София се появи Ирен Кривошиева и започна да се рови в миналото. Актрисата развяваше по медиите бурната си биография, в която Ламбо беше попаднал по стечение на кинаджийските обстоятелства. Оказа се, че момичето, което някога играеше доста сносно в "Хотел Централ", се беше превърнало в жадна за мъст и евтина слава жена. Тя избута напред Владимир, за когото казва, че е син на Ламбо. Самият Стефан никога не го е отричал и винаги се е грижил за момчето. Стефан, като мъж на честта, нито веднъж не е поискал ДНК експертиза. Но беше безкрайно разстроен от целия цирк. Още повече че Владко и родителката му се държаха безумно във "ВИП брадър". 
В дома на Данаилови по това време е било доста тъжно, казват техни приятели. При едно от последните пътувания на Ламбо в Италия за снимките на "Дело по съвест" Мария дори не отиде с него. "Не искам да я разкарвам. Самият аз гледам да се усамотя. Не ми се общува много", казваше той по телефона от Вечния град. Причината беше ясна на цялата нация - и тя се наричаше Ирен Кривошиева.