Отново напрежение в Украйна след убийството на политик

Новините

23-04-2014, 10:22

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Политик от партията на Турчинов е бил изтезаван до смърт от проруски сепаратисти

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов нареди да бъдат възобновени военните операции срещу проруските бунтовници в източните части на страната, след като двама мъже, единият от които местен политик, са били открити "изтезавани до смърт", информира Би Би Си, цитирана от Vesti.bg.

Турчинов информира, че единият от двамата мъже е изчезналият депутат от градския съвет на Горловск/Горливка, членът на партия "Баткивщина" Владимир Рибак. Тялото му е открито недалеч от окупирания от сепаратистите град Славянск.

Полицията твърдеше, че откритото в реката тяло още не е окончателно идентифицирано, макар наистина да прилича на Рибак. По-късно във вторник вътрешното министерство потвърди, че това е градският депутат.

Обявено беше, че причина за смъртта на двамата е "комбинирана травма по тялото в резултат на изтезания с последващо удавяне на още живите потърпевши, намирали се в безсъзнание". По думите на очевидец Рибак е бил отвлечен на 17 април от четирима маскирани и въоръжени мъже във военни униформи и откаран в неизвестна посока.

"Терористите, които взеха за заложник целия Донецки район, отидоха твърде далеч. Те прекрачиха границата и започнаха да нападат и убиват патриотите на Украйна. Те се подиграха с решенията в Женева", заяви Турчинов. "Това са престъпления, извършвани с пълната подкрепа и подбудителство на Руската федерация" каза още Турчинов, който е и председател на украинския парламент.

"Антитерористичната операция" срещу проруските сепаратисти бе спряна по великденските празници, както и заради договореностите на четиристранната дипломатическа среща в Женева миналия четвъртък.

Силите за сигурност на Украйна обаче не изгарят от желание да се хвърлят в нападение срещу проруските бунтовници, отбелязва Ройтерс. Призивът на Турчинов може и да не доведе до реални бойни действия, но ще разпали отново размяната на обвинения между Киев и Москва, за това кой не спазва договореностите от срещата в Женева.

САЩ и НАТО дадоха ясно да се разбере, че няма да предприемат военна намеса в Украйна, която не е член на Алианса. Въпреки това обаче Пентагонът заяви във вторник, че ще изпрати 600 военни в Полша и трите балтийски републики
за пехотни маневри.

Ройтерс подчертава, че това е една от най-демонстративните прояви на подкрепа за съюзниците от НАТО в Източна Европа от анексирането на Крим от Русия преди няколко седмици.

Моделът, избран от Пентагона, е на една крачка от постоянното базиране на американски военни в района. Става дума за четири групи от по 150 души, които на основата на "постоянно ротационно присъствие" ще участват в продължаващи по 1 месец учения във всяка от четирите страни.

Междувременно стана ясно, че проруски сепаратисти от Източна Украйна държат в плен американски журналист в Славянск, предаде Ройтерс. Самообявилият се сепаратистки кмет на града Вячеслав Пономарьов обяви на пресконференция, че хората му са задържали журналист от САЩ.

Той не разкри името му, но преди това американски новинарски сайт съобщи, че се опитва да осигури освобождаването и безопасността на своя сътрудник Симон Островски.

Медията съобщава, че е в контакт с Държавния департамент и други правителствени институции, за да помогне на своя сътрудник. Островски от седмици отразява събитията в Украйна. Журналисти, работещи в района, също потвърдиха, че Островски е бил задържан вчера от въоръжени мъже и че все още не е освободен.

Представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович изрази загриженост от случаите на нападения и задържане на журналисти в Източна Украйна и призова за незабавното освобождаване на репортера.