ДПС бламира здравния министър за вноските

Новините

23-04-2014, 06:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няма начин да се накарат българите да погасят вноските си от 2000 г. досега

ДПС не застава зад идеята на здравния министър д-р Таня Андреева право на безплатно лечение да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само 3 години назад (както е в момента), а от 2000 г. досега, ако е имал средства да го стори.
"Няма начин да се накарат българите да погасят вноските си от 2000 г. досега. Да не говорим, че давност имат дори данъците и тя е 5-годишна. Здравната осигуровка няма тежестта на данък, тя е право, а не задължение, за което се носи отговорност", заяви д-р Нигяр Джафер, зам.-шеф на ПГ на ДПС и председател на здравната комисия в парламента. Според нея един от начините да влязат десетки милиони левове в системата е да се издължат 250-те хиляди неосигурени заможни българи и работодатели, които в момента не виждат смисъл от солидарния модел и плащат кеш, щом се разболеят. "Ако за целта се налагат законови промени, здравната комисия ще ги инициира", допълни д-р Джафер. Но желаният резултат можел да се постигне и ако НАП засили контрола и проведе активна кампания по събираемостта на осигуровките, както стори през 2012 и 2013 г. И през двете години преизпълнението на приходите от здравни вноски бе над 50 млн. лв.
ДПС няма да гласува и предложената от д-р Андреева поправка, според която нова болница ще се разкрива само ако здравният министър е дал предварително одобрение още на инвестиционно ниво. "Текстът трябва да се прецизира. Защо ако инвеститор иска да разкрие стоматологичен или медицински център, в които да се лекуват кешови пациенти, да няма правото да го стори?!", риторично запита д-р Джафер.