Изобретиха ечемик, който да пази вкуса на бирата

Животът

22-04-2014, 15:42

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Новият сорт е силно устойчив на засушавания

Австралийски учени разработват нов вид ечемик, който да предпази бирата от глобалното затопляне, пише в. "Бризбейн таймс", цитиран от Vesti.bg.

Както е известно, промените в климата могат в скоро време да засегнат любителите на пивото. Специалистите от Австралия припомнят, че покачването на нивото на моретата и океаните, както и екстремните климатични проявления са в състояние силно да покачат цената на халбата бира. Те ще са виновни и за промяната на характерния ѝ вкус.

Поради тази причина екипът на Питър Гаус от университета в Куинсланд разработи нов вид ечемик, който е силно устойчив на засушавания. Тази зърнена култура е една от основните съставки при приготвянето на пивото.

При повишаването на температурите в нея расте и концентрацията на скорбялата, което променя вкуса на крайния продукт.

Научният колектив е открил "вечнозелени" характеристики в някои видове ечемик, които били характерни за една друга зърнена култура - соргото, което расте по топлите места.

Именно тези устойчиви на суша видове ечемик ще запазят вкуса и цената на бирата, дори при повишаване на глобалните температури. Според екипа на Питър Граус, ако затоплянето предизвика недостиг на ечемик, цената на халбата бира в индустриалния свят може да се увеличи четирикратно.

Откритието на австралийските специалисти ще осигури стабилни доставки на въглехидрати в пивоварния процес.

Екипът на Питър Граус селектирал диви сортове ечемик, като им прибавил характеристиките на соргото. Двете растения са били далечни роднини в миналото.

Получените от изследователите нови сортове можели да запазят традиционния вкус на бирата и в периоди на засушаване.