Заради "мита "Пеевски" ДПС праща в Европа и "реалността"

Новините

22-04-2014, 06:47

Снимка:

"Капитал дейли"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С регистрираната на Великден евролиста завърши театралната поредица около включването на депутата на второ място в нея

ДПС регистрира листата си за изборите за Европейски парламент в неделя, на самия Великден. С това завърши поредицата театрални събития, свързани с подреждането й и опита да се създаде изкуствено напрежение около предизвестения факт, че на второто място в нея ще присъства оставеният със скандално решение на Конституционния съд като депутат Делян Пеевски, неуспял да заеме поста за шеф на ДАНС със също скандално решение на БСП и ДПС в парламента на 14 юни миналата година. Тогава избухнаха и масовите протести срещу правителството с обвиненията, че обслужва задкулисни интереси, а последният мониторингов доклад на ЕК отдели специално място на случая. 

ДПС ще участва в предизборната кампания със слогана "ДПС в Европа. Европа в България!", а първите петима в листата му са Филиз Хюсменова - евродепутат от 2007 г., Делян Пеевски, Неджми Али - зам.-министър на отбраната, Илхан Кючюк - лидер на младежкото ДПС, и Искра Михайлова - министър на околната среда и водите.

Политиката да си поотдъхне

"Смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си отдъхне, да се поуспокои, защото, заслужено или не, Делян Пеевски синтезира върху себе си огромна негативна енергия. Ние бихме искали Европа да види разликата между мита и реалността и тогава да произнесе окончателната си присъда." Така лидерът на ДПС Лютви Местан поясни на нарочна пресконференция в четвъртък разиграното като спектакъл пред медиите решение на партията предишния ден да постави Пеевски на второ място в евролистата си. Целта на упражнението беше да покаже, че номинацията не е спусната отгоре, а е израз на волята на "суверена", който масово го издигнал във всички областни структури на ДПС. По думите на Местан при това положение партията е нямало как да не го включи в листата, тъй като в противен случай щяла да подкопае "основите на либерализма и демокрацията". Той  поясни също, че въпреки че Пеевски, който не е стъпвал в парламента от юни миналата година и който не е и член на ДПС, участвал активно в партийния живот на областната организация на ДПС в Пазарджик и "не е отсъствал от нито едно заседание".

В България и ЕС - различно е

Лидерът на ДПС не отговори на множество въпроси за отправени от високопоставени представители на европейски структури критики към България, свързани с разнообразните обществено-икономически роли на Пеевски в страната,  като впоследствие обобщи, че са партийни атаки на Европейската народна партия срещу Либералния алианс, в който членува ДПС. Местан отмина с мълчание цитираното признание на самия депутат пред агенция ПИК, че осигурявал "чадър" в медиите си над криминални босове.

На въпрос защо партията го включва в евролистата си след отменения му избора за шеф на ДАНС той обясни: "Различно е. Когато става дума за важни държавни функции като тази с председателското място в ДАНС, не можем да не държим сметка дори за публичния образ на един политик. Понякога реален и публичен образ се различават, както в случая с господин Пеевски."

Препоръка - дадена и приета

Лютви Местан каза още, че е отправил "силна препоръка, няма да използвам по-краен израз, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката, повтарям, няма да използвам по-силна дума, е чута и научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници". Седмица преди това майката на Пеевски - Ирена Кръстева, обяви, че продава медиите на семейството (сред които "Монитор", "Телеграф", "Политика" и др.) на регистрирана два дни по-рано ирландска компания, което породи съмнения, че сделката е проформа и част от подготовката на Пеевски за евродепутат. В четвъртък пък беше обявена поредната сделка с всекидневника "Труд", за който заедно със седмичника "Жълт труд" била подписано предварително споразумение между продавача Венелина Гочева и купувача Петьо Блъсков