На днешния ден преди 89 г. Тича печели първият международен трофей за България

Спорт

21-04-2014, 19:45

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Архивите са живи: Не Левски, а Тича

Първата купа, завоювана зад граница, е дело на варненския спортен клуб

Днешният ден е исторически за българския спорт окичен с венец на победоносен и един велик ден в историята на ''Черно море''. На днешния ден през 1925 г "Тича" печели първия международен трофей в историята на българския спорт. Първата купа, спечелена зад граница, е дело на варненския спортен клуб „Тича“ на 21 април 1925 г. Това се случва на футболния турнир за Купата на Букурещ, наричана още Сребърната купа.

Всичко започва година по-рано, когато румънският отбор “Трикольор“ гостува във Варна, побеждава “Тича“ и отправя покана за участие в предстоящия турнир за Купата на Букурещ. Времето се изтъркулва и точно по великденските празници една група български спортисти пристига в Букурещ. Едва ли и самите те са очаквали това, което ще се случи. Наближава времето за първия мач. Румънците тотално подценяват футболистите на “Тича“. Нещо повече – двата отбора на домакините си спретват скандал помежду си, убедени, че ще победят варненските спортисти. След края на румънската разправия все пак е определено “Тича“ да се срещне с тима, отправил поканата -“Трикольор“. Мачът не се развива добре за българите с червено-бели фланелки, тъй като “Трикольор“ набързо повежда с 1-0. Останалият в ранната история на нашия футбол като вечно усмихнатият Иван Найденов-Найденката изравнява. По-късно друг играч – Никола Люцканов, дава преднина за “Тича“. Ако използваме едно съвременно сравнение, срещата почва да прилича на футболен трилър, припомня chernomore.bg.

Румънците изравняват, после пак повеждат, но това не сломява българския дух.“Тича“ изравнява, а 12 минути преди края Йордан Заяков вкарва 4-тия победен гол. Румънците са победени на своя стадион. Малко вероятното се случва и радостта наистина е голяма. Следва втори мач.

Като че ли предусещат, че купата ще си тръгне от Букурещ, домакините “забравят“ да я донесат на терена. Виждайки, че трофеят липсва, Ангелсон заявява в прав текст, че докато не го види с очите си, мач няма да има. В края на краищата купата пристига и мачът започва. Преди началото на срещата е отдадена почит на жертвите в кървавия атентант в София. Въпреки отпадналия дух на родните спортисти заради събитията в българската столица на терена всичко е като щастлив край на приказка. “Тича“ не дава никакъв шанс на противника си. Румънците си отбелязват автогол. Отново Заяков и Найденов са сред голмайсторите. Резултатът е 3-0 за “Тича“.