70 милиона лева дупка в пенсиите

Новините

19-04-2014, 08:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Заради спрялата реформа има бум на кандидат-пенсионери

Бум от кандидат-пенсионери отчита Националният осигурителен институт (НОИ) за първите три месеца на годината. Причината е замразяването на пенсионната реформа през тази година и неяснотата дали от догодина увеличението на стажа и възрастта за пенсия отново ще започне.

От началото на януари до края на март в териториалните поделения на НОИ са подадени 18 574 заявления за пари за старост. Броят им е двойно по-голям спрямо същия период на м.г., когато документи са подали 9320 души, показва справка на НОИ, подготвена за “Труд”. В бройката влизат само заявленията за пенсии за стаж и възраст, но не и за инвалидност.

Огромният наплив ще доведе до почти двойно увеличение и на новите пенсии. Практиката на НОИ показва, че над 95% от заявленията се одобряват, коментира пред “Труд” дългогодишният управител на института Йордан Христосков. Хората са подготвени и много рядко подават документи само за да се пробват, обясни той.

По план през 2014 г. новите пенсионери трябва да са с около 17 000 души повече от 2013 г. Заради това разходите бяха завишени с 62,5 млн. лв. От данните обаче се вижда, че само през първото тримесечие новите пенсионери ще са с около 9000 повече от миналогодишните. Ако тенденцията се запази до края на годината, броят им ще набъбне до 36 000, или двойно спрямо плана. Това ще отвори допълнителен дефицит от близо 70 млн. лв. в пенсионния фонд.

 

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на м.г. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.