Киев продължава спецоперацията в Източна Украйна

Новините

18-04-2014, 17:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Дават амнистия на демонстрантите, ако се разоръжат

На този етап властите в Киев нямат намерение да прекратяват специалната операция в Източна Украйна, стана ясно от изказване на външния министър Андрей Дешчица, предаде Нова ТВ.

„Операцията продължава, нейната интензивност ще зависи от прилагането на споразуменията от Женева, освобождаването на окупираните сгради и предаването на оръжията. Надяваме се, че незаконните въоръжени формирования ще използват шанса, предоставен им от украинските власти”, заяви първият дипломат на Украйна, цитиран от РИА Новости.

Киевските власти са готови да обявят амнистия за участниците в протестите в Източна Украйна, но само след пълното им разоръжаване, обяви на пресконференция Дешчица.

Министърът добави, че правителството се е съобразило с руската позиция по кризата и вече обсъжда конституционна реформа. В дискусиите ще се включат и представители на украинските региони.

Междувременно стана ясно, че управляващите и опозицията във Върховната Рада (парламента на Украйна) не са постигнали споразумение по приемането на меморандум за нормализирането на ситуацията в Източна Украйна. Основен препъни-камък в преговорите е станало искането на Партията на регионите на сваления украински президент Виктор Янукович руският да получи статут на втори държавен език. На идеята се противопоставят партиите „Батькившчина”, „Удар” и „Свобода”.

Проруските сепаратисти в източните региони пък обявиха, че няма да се съобразят с договореностите от Женева и продължават окупацията на сгради на администрацията и силите за сигурност в ред градове. Сепаратистите заявиха, че смятат правителството в Киев за нелегитимно.