10 техники за ефектни боядисани яйца

Животът

18-04-2014, 10:36

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Мраморен ефект, на петна, дантела или желатин - вариантите са много

Великден чука на вратата ни, а както знаем по традиция за този светъл християнски празник се боядисват яйца. Яйцата се боядисват само на Велики четвъртък и на Велика събота. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това.

С празничното пролетно настроение, което съпътства Великден често се чудим как да боядисаме  яйцата. И тъй като днес е четвъртък ви предлагаме няколко хитри, интересни и забавни техники за боядисване. Само не трябва да забравяте, че първото яйце трябва да бъде в червено.

Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. За това червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Техники за боядисване:

1. На петна

Това е много лесен и ефектен начин за боядисване на яйца. Трябват ви само парченце домакинска гъба, с която като с тампон да нанесете акрилна боя по повърхността на яйцето.

При тази техника може да се използват акрилни бои в различни цветове. Нанасяйте ги с гъбата последователно върху повърхността на небоядисаните твърдо сварени яйца.

Друг вариант е да боядисате яйцата предварително с обикновени бои за яйца, след което да направите ефектни петна само с един цвят, например с бяло.

2. Олио в боята или Мраморни яйца

В съдовете с боя сложете малко олио да стои на капки по повърхността. Когато потопите яйцето в разтвора, там където са полепнали капчици олио, боята не хваща. Интересни стават както едноцветните, така и многоцветните бои – за тях потапяте яйцето последователно в различни цветове и се получават различни на цвят „капки“. Разбира се, трябва да започнете от светъл към тъмен цвят и да внимавате цветовете да си пасват.

Друг вариант е при тази техника за боядисване е да прибавите към боята по 1 суп. лъж. олио и 1 суп. лъж. оцет къв всеки цвят от боята.

Потопете яйцето в първия цвят и оставете да поеме боята. После го извадете и ще видите, че не е плътно боядисано. Подсушете със салфетка или домакинска хартия. След това потопете яйцето в следващия цвят. Можете да повтаряте процедурата докато постигнете желания резултат.

Накрая се получават много красиви мраморни яйца за Великден.

3. Дантела

Увийте яйцата с дантела и ги потопете в боята. Можете просто и да залепите дантелата отвън.

4. С желатин

Свареното яйце се потапя за 3 минути в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина, яйцето се рисува на ръка с клечка за уши. Трябва много да внимавате да не ги изтървете, тъй като стават хлъзгави. Хубаво е боята да е разтворена в малко вода. Цветовете се разливат и се получават ярки и красиви яйца. Помнете, че желатинът съхне бавно! След като изсъхне го гланцирате с памуче с малко олио.

5. В оцветен памук

Вземете парче памук, достатъчно голямо, за да обвие цялото яйце. Поставете го в ъгълчето на найлонов плик, за да не се изцапате и за да ви е по-лесно. Напоете памука на петна с различни цветове, поставете яйцето в него и го омотайте отвсякъде. Увийте памука в найлоновия плик и оставете така пристегнато за няколко минути докато боята хване.

Стават красиви и интересни шарени яйца. Вариант на тази техника е да покриете яйцето с парченца памук, напоени в различни цветове, вместо в едно по-голямо парче.

6. Люспи от лук

В зависимост от количеството лукови люспи и времето на варене цветът на яйцата варира от пясъчно до тъмно кафяво. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час. Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък.

7.  Листа

Можете да използвате листата на пресни подправки като шаблон. Сложете на още топлите яйца листенца от магданоз, например, внимателно завийте всяко яйце в парче стар чорапогащник и завържете така, че листенцето да е плътно прилепнало към черупката. След това пуснете яйцата в боята. Когато ги изкарате и развиете, върху тях ще са останали красиви светли отпечатъци от листата.

8. На раета

Боядисайте яйцето от едната страна, след което добавете още вода към цвета, така че да стане по-блед. Повторете тези стъпки докато получите желания резултат.

9. Тиксо

Залепете тънка лента от тиксо върху яйцето, след което го потопете в боята. Сменяйте позицията на лентата при всеки нов цвят и слой боя.

10. Увийте яйцата с разноцветни конци

Вземете цветни конци за прежда и увийте яйцето с тях както се навива кълбо. Можете да използвате и повече от един цвят за яйце.

 

/fakti.bg