Опасна ли е бутилираната вода за диспенсъри

Животът

18-04-2014, 09:54

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

При търговията с галони, сивият сектор достигнал 30%

Може ли да е опасна бутилираната вода, която ползваме за диспенсърите вкъщи и на работа? Всъщност не съставът на водата, а съдържанието в бутилките притеснява бизнеса. По данни на производителите, при търговията с галони сивият сектор се разраства заплашително и вече стига 30%. Удобна ниша за заобикаляне на правилата, а луфтове в законите не липсват и така контролът в този сектор се оказва почти нулев.

„Нормативният документ стига до съдържанието на бутилката, от там нататък - каква е бутилката, как тя се измива, как се пълни, каква капачка трябва да има, какви защити трябва да има на тези бутилки, за да може потребителя да е сигурен, че пие това, което е поръчал, не подлежи на никакви регламенти”, обяснява Пламен Балабанов - изпълнителен директор на предприятие за бутилиране на води.

Екип на bTV влиза в столична детска градина, където качеството и безопасността на водата трябва да са гарантирани. Там формата на доставка е избрана от родителите. Използват се така наречените „диспенсъри” - или апарати за топла и студена вода.

„В случая бутилката е в добро състояние, не се виждат с просто око утайки и замърсители. Това е трапезна вода, която е позволена за употреба от деца от 1 до 7 години”, констатира д-р Драганчева - Столична здравна инспекция.

И макар че контролът започва от извора, той трябва да стига до края - до чашата с вода, която пият децата. Бизнесът с галони оставя много въпросителни, защото това е продукт, който не минава през търговската мрежа. А по пътя на доставката има много играчи и посредници. Ключов момент е почистването на машините.

Отговорностите обаче се размиват , въпреки че контролът изглежда железен. Три закона и две институции - здравните инспекции и Агенцията по храните следят водите в бутилките. Защото тази вода всъщност е „храна". Оказва се, не липсват и ментета - търговци на черно правят добър бизнес, но каква е водата, която си купуваме?

„Ние правим изследване. Вътре има основно чешмяна вода, тоест вода, която по показатели на Ph не отговаря на състава на нашата вода, тъй като в момента продуктът е представен като наш”, допълва Балабанов.

След няколко дни на тествания - резултатите от пробите са налице. Експертните анализи са категорични, че в една от пробите са открити отклонения, което означава, че водата е опасна и негодна за пиене.