Чехите запретват ръкави да си "бият" жените на Великден

Животът

18-04-2014, 09:07

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Филипинците скубят децата за здраве, а в Полша, Унгария и Словакия се поливат с вода

По време на Страстната седмица по цял свят започват приготовленията за Великден. Освен традиционното боядисване на яйца, хората от различните държави имат куп други традиции, които за нашите географски ширини изглеждат, меко казано, странни. Най-шантавите обичаи както преди, така и по време на самия празник ни предлага "Стандарт".

Жена и с цвете не се удря, гласи една стара поговорка. В Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Румъния обаче не мислят точно така. В понеделника на Великден мъжете удрят жените с пръчки, обвити с пъстри панделки, заливат ги обилно с вода или ги пръскат с парфюм. В тези държави е разпространено вярването, че благодарение на този ритуал дамите били здрави и млади през цялата година.

Филипинците също си имат своите странни великденски обичаи. Там е прието на празника родителите да дърпат малките си деца за косите, за да пораснат по-здрави. В седмицата, предшестваща празника, много католици на Филипините взимат участие и в друг "кървав" ритуал, по време на който се самобичуват с бамбукови пръчки публично. Идеята на този болезнен обичай е да бъдат изкупени всички грехове, болните да се излекуват, а тези, които искат нещо много силно, да докажат на Бог, че са го заслужили. Участниците в ритуала вървят боси по улиците  и се спират на всеки неколкостотин метра пред импровизирани олтари, за да слушат откъси от Библията. Католическата църква във Филипините се разграничава от кървавия обичай и го счита за нехристиянски.

Великденският заек пък е важен герой в много тържества по света. Във Франция обаче си имат великденски камбанки, изваяни от шоколад. По този начин французите си спомнят за вярването, че на Разпети петък камбаните на църквите замлъкват, защото отлитат до Ватикана, за да отбележат смъртта на Христос, и се връщат обратно в родината си в неделя, за да ознаменуват със звън Възкресение Христово.

Приготовлението на празничната трапеза е ритуал, без който няма как да мине страстната седмица. Според едно полско поверие на Великден на мъжете е
забранено да се появяват в кухнята в противен случай техните мустаци и бради щели да побелеят. Въпреки че ритуалът изглежда много невероятен, може би хиляди мъже в Полша са много щастливи от неговото съществуване.

Ако сте решили да отпразнувате Великден във Финландия пък, е много вероятно да ви се стори, че сте объркали празника и сте пристигнали на Хелоуин. Спокойно, няма нищо такова. Просто тогава мнозина излизат през нощта, облечени като вещици, и се скитат по улиците с метли в ръцете в търсене на бисквитки. Смята се, че традицията е възникнала във връзка с поверие, според което тогава вещиците се събирали и "отлитали на метлите си към Германия", където лудували със Сатаната.
Затова в страната по време на великденската нощ се палят големи огньове, които да прогонят злите сили.

В Корфу, Гърция, също си имат своите великденски чудати ритуали. На първия ден от празника хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че тази интересна практика, която може да бъде и доста опасна, носи късмет и така всички, които го правят, ще бъдат късметлии до края на годината. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

В Кипър децата на Великден съчетават полезното с приятното и правят нещо като екологична уборка. Събират от квартала остатъци от дървени части и парчета дърво, трупат всичко на едно място и правят великденски огън Има голяма конкуренция чий огън ще е най-буен.

Ако имаше класацията за най-странен обичай за Великден, може би норвежците щяха да грабнат златото. Великден в Норвегия е считaн за празник, на който трябва да се четат криминалета и да се гледат детективски филми. Обикновено след църковната служба хората полягат в уютните си къщи с хубав детективски роман в ръка. Телевизиите пък бълват всички възможни серии от поредиците на Агата Кристи и на Артър Конан Дойл. Нещо като всички филми от поредицата "Сам вкъщи" по Коледа.

В Полша и в Русия има обичай да се правят агнета от масло. Това лакомство е центърът на празничната трапеза. Изготвя се от чисто масло. Агнето се оформя на ръка от домакинята като скулптура. Има и състезателен момент - като си ходят на гости, поляците гледат винаги дали агнето на домакинята е по-хубаво от онова вкъщи.

Как е у нас?

В миналото българите вярвали, че първото боядисано яйце, което задължително е червено, имало магическа сила. Освен обичая с него да се чертаят кръстове по челцата на малките деца в дома за здраве, в различни краища на страната намирали и друго негово приложение. За берекет и плодородие например по селата слагали първото яйце в обора при животните или го заравяли в градината, да е богата реколтата през годината.

В други райони пък посвещавали червеното яйце на най-младото семейство. Най-възрастната жена в къщата, в повечето случаи свекървата, слагала яйце в спалнята на младоженците, за да пази то през годината любовта им от проблеми, да гони болестите и злините и да им помогне да имат здрави рожби. Семействата на търговците носели яйцето в дюкяните, а роднините на тези, които често са на път, го завивали и го слагали в багажа. Целта на този ритуал е да пази пътника от лоши хора и злополуки. В Ямбол първото червено яйце се боядисвало сурово, а в Северна България багренето се правело тайно, за да не бъдат урочасани от лоши очи