Номинацията на Пеевски потресе Брюксел

Новините

18-04-2014, 08:01

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Искаме Европа да види разликата между мита и реалността", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан

Номинацията на противоречивия бизнесмен Делян Пеевски за депутат в ЕП създаде напрежение между ДПС и групата на либералите в Европарламента и предизвика враждебност от страна на потенциалните й съюзници - социалистите и дясноцентристката ЕНП. Това написа електронното издание EurActiv ден след като ръководството на движението организира спектакъл за пред избрани медии при обявяване на листата си за ЕП. Групите на ПЕС и ЕНП в Европейския парламент реагирали с ужас на новината, допълва изданието. И напомни, че лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода е определил номинацията като изненадваща след бурните протести срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС. Свобода спомена, че е против олигархията "независимо дали е в Русия, в Украйна или страни от ЕС", допълва EurActiv. Зам.-председателят на ЕНП Манфред Вебер пък определи издигането на медийния магнат като "неприемлив сигнал" и добави, че партията му никога не би работила с такъв депутат. Неофициално близки до ръководството на алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) изразиха покрусата си от поведението на ДПС, коментира медията.

"Ние бихме искали Европа да види разликата между мита и реалността и тогава да произнесе окончателната си присъда". Такава пък бе реакцията на лидера на ДПС Лютви Местан при официалното представяне на листата вчера. Според него определени среди в България се притесняват, че Европа може да се срещне "със сатаната, със злодея" и да види, че не става въпрос за сатана и злодей. "Отправих силна препоръка - да се раздели с медиите си, ако иска да продължи политическата си кариера в ДПС, и тя беше чута", заяви още Местан.

Водач на листата на ДПС е сегашният евродепутат Филиз Хюсменова. Пеевски е на второ място, а след него са зам.-министърът на отбраната Неджми Али и Илхан Кючюк - лидер на младежката организация на партията. Екоминистърът Искра Михайлова е на 5-а позиция. Местан призна, че повечето от старите евродепутати не са на избираеми места, тъй като срещу тяхната работа има доста критики от структурите.

Късно в сряда, когато активът на ДПС заседаваше за листата, Местан заяви, че ДПС се е съобразило с обществените настроения срещу Пеевски, когато е ставало въпрос за важна държавна позиция, но сега го искат хората отдолу. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че е много "пристрастен към Делян", защото имал сходна политическа съдба. Той припомни, че когато е дошъл в ДПС през 2001 г., също е бил сатанизиран. Секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ пък обяви, че партията не трябва да се съобразява както с мнението на онези, които никога няма да гласуват за ДПС, така и с мнението на тези, които твърдо ще подкрепят партията. Той определи Пеевски като "доказал се в изборите боец". "Тази вечер се дава отговор на въпроса кой издига Пеевски, ние нямаме право да не се съобразим с волята на партията", заяви депутатът Камен Костадинов. Доайенът на ДПС Юнал Лютфи припомни, че протестите срещу него са били само в три основни града, между които София и Пловдив.

--------СЪЮЗНИЧЕСКО РАМО

Делян Пеевски получи подкрепа и от лидера на БСП Сергей Станишев. "Виждам, че пак се създава опит за истерия, а всъщност става въпрос за избори и всичко е в ръцете на гражданите", коментира той. Социалист №1 призова да престанат опитите за истеризиране от кандидатурата на Пеевски. "Някои хора, които много приказват, защо не им беше проблем, че България беше представлявана от Борисов - бивш сикаджия, като министър-председател, Слави Бинев беше евродепутат", запита Станишев.