Лидер или шеф – разликите са големи, изборът е ваш

Животът

17-04-2014, 16:44

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Лидерът може да стане шеф, но шефът рядко е истински лидер

Докато лидерът може да бъде шеф, не всеки шеф става за лидер. Макар че двете положения много си приличат, се приемат по различен начин. Лидер например звучи по-позитивно. От друга страна, когато мечтаем за по-висока позиция, искаме да ставаме шефове, а не лидери, анализира сайтът tialoto.bg.

Ето и каква е разликата между двете неща:

1. Лидерите водят, а не управляват!

В миналото командирите на бойни племена и отряди са редом до своите „подчинени“. Те се бият рамо до рамо с тях и ги водят, затова и войните са били толкова безстрашни. Лидерът хем напътства, хем участва активно в процеса, докато шефът невинаги е част от самия процес, колкото го дирижира.

2. Лидерите слушат и говорят, а не командват!

Шефовете са свикнали да раздават заповеди и хората да им се подчиняват. Лидерите пък винаги изслушват мнението на опонентите си и колегите си, защото смятат, че са важни.

Лидерите са по-склонни да получават съвети и да дискутират.

3. Лидерите мотивират, а не ужасяват!

По време на работата върху някои проекти служителите си имат своите върхове и спадове. Често тогава техните шефове започват да заплашват и създават напрежение, изисквайки още и още, сега и веднага. Лидерите подхождат по друг начин – те мотивират, когато виждат, че нещата не отиват на добре. Една прочувствена реч, протегната ръка, потупване по рамото, това отново вдига колективния дух и работата продължава.

4. Лидерите проповядват, преподават и учат, вместо да очакват и игнорират!

Истинският лидер има самочувствие, но не е арогантен. Той е отворен към това да споделя опита си с другите, както и да получава знания, съвети и идеи.

Обратно на него шефът рядко би споделил познанията си със свой подчинен, най-малкото от страх да не се опита да му вземе мястото. Често босовете са вирнали нос и смятат, че винаги са прави, затова те игнорират какво останалите имат да им кажат.

5. Лидерите взимат участие, а не стоят настрана.

Шефът смята, че като има кой да му работи, може да опъне крака и да наблюдава и контролира.

Лидерът държи да е постоянно вътре в нещата – най-малкото, защото той води, но и защото вярва в идеите, проектите и посоката, която е заела компанията.