Лекарите победиха - хепатит С вече е 97% лечим

Новините

17-04-2014, 06:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На всеки 3 минути един човек в света се заразява с хепатит С.

"Между един и три процента от хората по света имат хепатит С. И тук, в тази зала, има един, повален от вируса. И той... ще умре. Защото медицината днес не може да помогне на всеки заразен!"

С тези думи започна лекцията на проф. Греъм Фостър от лондонския университет "Куин Мери" на провелия се Международен конгрес за заболяванията на черния дроб. За него в английската столица миналата седмица пристигнаха над 10 000 лекари и пациенти от цял свят.

Изявлението на Фостър накара присъстващите да замръзнат по местата си. А той продължи да разкрива коварността на чернодробното заболяване, неслучайно наречено тихия убиец.

На всеки 3 минути един човек в света се заразява с хепатит С. А годишно умират 350 000 души. У нас инфектираните са близо 110 000, или 1,5 на сто от населението. Заразяването става по кръвен път - при кръвопреливане или други кръвни процедури, при зъболекарски интервенции, ако интравенозни наркомани използват една и съща спринцовка, а един от тях е инфектиран, чрез игла за татуировки, ако не е била стерилна, или когато се прави маникюр.

Най-страшното е, че при 80% от инфектираните хепатит С преминава без симптоми. Те се появяват чак когато заболяването е напреднало. В този случай застигнатите имат треска, изпитват умора, загуба на апетит, болки в стомаха, повръщат, а урината им потъмнява.

"Имам пациент, който цели 25 г. е ходил по болниците, изписвали са му медикаменти, но никога не са го изследвали за хепатит С. А той е бил инфектиран! Затова днес вече е с цироза и ще загине. В много тежко състояние е", разказа проф. Фостър. Както неговият пациент, така и много други, са могли да бъдат спасени, ако след посочените рискови интервенции са отишли да се изследват. А това става с най-обикновен кръвен тест.

Тревожната картина на заболеваемостта се дължи на факта, че повечето правителства фокусират вниманието си върху други заболявания, а хепатит С е не по-малко опасен, коментираха учени на конгреса в Лондон.

Днес гастроентеролозите лекуват пациентите с хепатит С с терапия, базирана на интерферони в комбинация с медикамента рибавирин. Тя обаче помага на около 50% от заболелите. Останалите просто не се повлияват (защо е така виж - "От есента идва новото лечение на хепатит С").И се стига до смърт. "Да не говорим, че при много от пациентите терапията причинява непоносими странични ефекти - някои болни усещат такава умора, че нямат сили дори да повдигнат ръката си. Има случаи, при които линейки откарват в болница хора, за които е невероятно усилие сами да се преместят от носилката на леглото в лечебното заведение", разказаха лектори.
На форума в Лондон обаче бе съобщена дългоочакваната добра новина. Открита е нова революционна терапия, която гарантира пълно излекуване в 91% до 97% от случаите на хепатит С. Тя вече е в своята трета фаза и се очаква да бъде достъпна за повечето болни в ЕС до края на годината, а за болните българи - след пролетта на 2015 г. Още по-впечатляващото е, че лечението не е инжекционно, а под формата на таблетки. Те се приемат два пъти дневно и след 3 месеца 97% от пациентите с хепатит С, които не са били подлагани на каквато и да е терапия, се излекуват. А при пациентите, при които се е развила и цироза (виж таблицата), спасените са 91%, докато с настоящата терапия при много от тях се стига до рак на черния дроб и те умират.

Резултатите са от проведено изследване сред 2300 пациенти с хепатит С от 25 държави от цял свят.