Съветниците със заплати по 900 лева и без глоби

Правилата за санкциониране претърпяха редакция

Предложение съветниците от местния парламент на Варна да получават месечни възнаграждения в размер 60% от заплатата на председателя на Общинския съвет приеха членовете на комисията по правилници. Предложението бе внесено от Аврам Тодоров от БСП и Тодор Балабанов от ГЕРБ. Ако гласуването мине и на сесия, местните избраници ще получават по 900 лева.

На сесията през февруари те си гласуваха заплати от 1020 лева или 70% от заплатата на председателя. Кметът тогава обяви, че ще обжалва решението, заради това, че то не е било разглеждано на комисия, както и че няма мотиви за увеличението. В последствие обаче се оказва, че реално няма оспорване в съда и от 12 февруари съветниците получават над 1000 лева

С новото предложение те ще си намалят възнагражденията с по стотина лева, но санкции за неприсъствие вероятно няма да има. Причината за това е редакция на правилата за глобите. Досега отсъствията можеха да се извиняват с медицинска бележка или такава за командировка. С днешното решение на комисията обаче, освен с тези документи, съветниците ще могат да отсъстват и срещу представяне на всякаква бележка, която председателят е подписал. 

С други думи всеки съветник, който не идва на работа, ще отива при шефа на съвета, който по свое усмотрение ще преценява дали причината за отсъствието на колегата му е уважителна.

Над час и половина съветниците дебатираха, преди да стигнат до решението. Според Владимир Тонев от "Нашият град" независимо от становището на комисията предложението така или иначе щяло да влезе на сесия, затова дебатите били излишни. 

На Славчо Славов от ГЕРБ пък му било обидно да му говорят за санкции. "Колкото  повече говорим, толкова повече се унижаваме", обади се и Илия Кафалийски от групата на Янко Станев. Според Таня Парушева дали за отсъствията има или не уважителна причина, трябвало да гласуват колегите на липсващия по време на комисия. Предложението й не бе прието. В крайна сметка комисията гласува със 7 гласа "за" и 5 "въздържал се" заплатите да са 60% и либерализирането на отсъствията.

По старите правила, за санкциите, които влязоха в сила през февруари, първият глобен съветник е Владимир Тонев. На последната сесия той е паднал под 70% присъствие, за което от заплата му трябва да бъдат удържани 25%.