Отбелязваме 135 години от приемането на Търновската конституция

Новините

16-04-2014, 10:12

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търновската конституция е по-ларж от белгийската

Народното събрание отбелязва събитието с тържествена сесия


Днес честваме 135 години от приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година от Учредителното събрание във Велико Търново. Основният закон поставя България по пътя на демократизацията и поставя фундаментите на нейното развитие през следващите 50 години.

В Учредителното събрание вземат участие 229 представители, от които 88 по избор - по 1 депутат на 10 000 души, 117 по звание, 19 назначени от руския императорски комисар, 12 представители на висшето духовенство и 16 - на малцинствата.

Приети са редица принципи в либерално-демократичен дух: забрана на титли и на разделянето на съсловия, неприкосновеност на частната собственост, забрана на непредвидени в закона наказания и извънредни съдилища, както и на мъченията и на конфискуването на имот; забрана на всякакви отличия, освен военните. Постановява се първоначалното образование да бъде задължително и безплатно; пълна свобода на печата, като се забранява цензурата в медиите.

Днес Народното събрание се събира на тържествено заседание. То ще е бъде последното за третата пленарна сесия на това Народно събрание.

На заседанието, насрочено за 10 часа, ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски и министри от правителството. Слово ще произнесе председателят на парламента Михаил Миков, изявления ще направят и представители на четирите парламентарни групи.

След края на тържествената сесия на парламента, която ще се предава пряко по БНТ и БНР, депутатите ще излязат за обща снимка на парадния вход на Народното събрание. След това народните представители ще бъдат разпуснати за традиционната си великденска ваканция до 29 април.