"Калиакра" навършва 30 години утре

За 17 април в 12 часа е предвидено честване с тържествено издигане на българския флаг


 На борда на УВК "Калиакра" ще бъде тържествено отбелязана 30-годишнината от пускането на вода на българския учебен кораб и предстоящата на 29 юни  2014 30-годишнина от издигането на него на българския флаг. Събитието ще бъде отбелязано с валидиране на юбилейна пощенска марка.

Корабът се подготвя за участие в предстоящата международна регата  Black Sea Tall Ship Races на Морска гара Варна.

"Калиакра" е действащ български ветроходен кораб, баркентина. Всяка година участва в международни регати. През него са минали хиляди момчета, които са направи своето първо морско плаване и са добили умения за бъдещата си професия. "Калиакра" е една от бързите баркентини в света, макар че, от друга страна, е твърде къса за кораби от най-големия клас.

Плавателният съд от 2008 г. е учебен кораб на Българския морски квалификационен център. Ветроходът е снабден с най-модерната радио-навигационна техника и разполага с 2 радара. Собственост е на Българския морски флот и през зимата може да се види на варненското пристанище, където домува.

Корабът е с водоизместване 392 тона, дължина 52 метра и газене 3,75 метра. На борда е монтиран и дизелов двигател от 310 к.с. Под ветрила баркентината развива скорост до 10 възела. Екипажът му е от 21 души, като допълнително на него могат да се обучават 30 практиканти.

Събитието ще се състои на 17 април (четвъртък) в 12 часа на местостоянката на УВК "Калиакра".