Държавата ще захрани медийната агитация преди вота с 650 000 лв.

Новините

16-04-2014, 06:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От парите ще се възползват партиите и коалициите, които не получават държавни субсидии, както и независимите кандидати.

Около 650 000 лв. ще струва на държавата предизборната агитация на партиите и коалициите без държавна субсидия, както и на независимите кандидати. Парите ще бъдат разпределени под формата на "медийни пакети", за да се гарантира принципът на равнопоставеност. Промяната бе въведена с новия Изборен кодекс. Депутатите запазиха платения характер на кампанията, но въведоха медийните ваучери като компенсация за малките участници. Отделно от тези средства към медиите ще се насочат милиони от държавната субсидия, с която парламентарните партии плащат за пропаганда.

Според кодекса партиите и коалициите без пари от хазната ще получат по 40 000 лв., а инициативните комитети, издигащи независими кандидати - по 5000 лв. С тези суми те ще могат да заплатят определен брой медийни участия по време на кампанията. ЦИК трябва да утвърди точния списък на участниците, които ще се възползват от бонусите до 26 април.

От регистрираните за евровота 21 партии и коалиции 15 имат право на медийна помощ, което прави 600 000 лв. Ако бъдат допуснати и всичките 11 независими претенденти, те ще си разпределят още 55 000 лв.

Средствата се включват в сумата към общия размер на финансирането на кампанията, който не може да надвишава 2 млн. лв. за партия и коалиция и 100 хил. лв. за инициативен комитет. Парите ще се отчитат пред Сметната палата.

След като излезе списъкът с одобрените за финансиране участници, те трябва да сключат двустранен договор с медия за определено съдържание. Контрактът ще се утвърждава от ЦИК. За да се избегнат възможни злоупотреби, при сключването на всеки договор медиите трябва да отправят запитване до ЦИК дали въпросният участник във вота разполага с необходимите средства. Няма да се плаща за предизборна агитация в социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър", както и в личните блогове. От списъка ще бъдат изключени и всички медии, регистрирани след 5 март 2014 г. Целта е да се елиминират възможностите за източване на средства от медийните пакети чрез новосъздадени сайтове.

ЦИК ще отпуска парите след изпълнението на договорените услуги. Медийните участия ще се доказват нагледно със записи на изявите в електронните медии и копия на публикациите с дата по тарифите на съответното средство за масово осведомяване. Заплащането ще става в срок от 7 дни след предоставяне на доказателствата.

 

Право на 40 000 лв. за медийни участия имат партиите "Синьо единство", БАСТА, Българска комунистическа партия, Българската левица, НФСБ, "Зелените", Съюз на комунистите в България, "Зелена партия", Християндемократическа партия на България, Партия на зелените. Медийни пакети на същата стойност ще получат и коалициите Реформаторски блок, "България без цензура", ВМРО-НБС, ЗНС, "Гергьовден", КОД (НДСВ и партията на Илияна Раева), АБВ и националистическите партии на България.