Валентин Златев "регистрирал" комунисти, омбудсманът - партията на Капка

Новините

16-04-2014, 06:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Засегнатите могат да поискат от ЦИК с жалба да бъдат заличени

Стотици жалби на граждани, чиито ЕГН-та са използвани незаконно от партии при внасянето на подписите за регистрацията им за евровота, затрупаха ЦИК вчера.

"Всички сигнали ще бъдат проверени. За тези, за които се установи, че има нарушение, ще бъдат изпратени до Комисията за защита на личните данни или до прокуратурата", обясни пред "24 часа" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Според него хората, чиито лични данни са използвани незаконно, могат да подадат искане до ЦИК да бъдат заличени от списъците, внесени от партиите.

Появата на 6 места на ЕГН с десет еднакви цифри - единици, в подписката на "Атака" обаче било тест на системата, въведен от "Информационно обслужване", обясни Андреев. Той отказа да посочи за кои партии са сигналите за незаконно ползване на лични данни.

Сред присвоените ЕГН-та се оказа това на омбудсмана Константин Пенчев. След проверка в сайта на ЦИК той разбрал, че е "подкрепил" Национал-демократичната партия на бившата съпруга на Волен Сидеров - Капка Георгиева.

Бизнесменът Николай Банев пък се оказал сред подписалите се за регистрацията на Съюза на комунистите. Съпругата му Евгения Банева е сред десетимата независими кандидати за евродепутати.

В подписката на Съюза на комунистите се оказват и данните на издателя на вестниците "Монитор" и "Телеграф" Ирена Кръстева, както и на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

В същата подписка се е оказал и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Вчера от офиса му обявиха, че заради злоупотребата с лични данни са сезирали прокуратурата и Комисията за защита на личните данни.

Шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев също е сред пострадалите. Данните му са ползвани в подписката на Българската национално-патриотична партия.

Депутати също откриха с изумление, че са обслужили чужди партии. Ирена Соколова от ГЕРБ демонстрира в кулоарите на парламента с лаптопа си, че фигурира в подписката на "България без цензура". Депутатът, който представялва партията на Николай Бареков в парламента - земеделецът Румен Йончев, пък открил, че подкрепя "Синьо единство" на Надежда Нейнски.

От ББЦ се оплакаха, че техни кадри от Варна са открили ЕГН-тата си в списъците на "Реформаторския блок". Областният секретар на "Синьо единство" в Плевен Стефан Ганев е "уважил" с личните си данни Реформаторския блок.

Шефът на НС Михаил Миков пък разказа, че "партия, която никой не я знае", откраднала данните и на секретарката му.

Компютърната обработка на резултатите от вота ще струва 2,1 млн. лв. с ДДС, стана ясно междувременно вчера. Това е предложената цена от единствения кандидат "Информационно обслужване".