Гурбетчия съди партии за кражба

Новините

15-04-2014, 05:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не е стъпвал у нас от година, а ЕГН-то му е в три подписки

Гурбетчия ще съдии партии за кражба на подпис, научи "Стандарт". 32-годишният Александър Николов разкрил, че три формации, регистрирани за евроизборите, са използвали данните му без негово разрешение и знание. Той разбрал за кражбата вчера, след като Централната избирателна комисия даде възможност всеки да провери чрез ЕГН-то си за злоупотреба с данните му. За часове интернет форумите се напълниха с гневни коментари на партийни "жертви".
Александър Николов първи обяви, че е решил твърдо да търси възмездие в съда.
"Не съм стъпвал на родна земя повече от година и не съм се разписвал в подкрепа на нито една партия", категоричен бе Николов пред "Стандарт". Той работи във Франция и не се интересува от политическия живот у нас.

Николов ще огласи имената на партиите, срещу които ще заведе дела, след като ГРАО и прокуратурата проверят достоверността на информацията в сайта на ЦИК. Александър ще подаде жалба и в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Според Наказателния кодекс създаването на документи с невярно съдържание и фалшифицирането на подписи се наказва с лишаване от свобода до три години.
ЕГН-та с еднакви цифри (напр. 1111111111) също излизат като подкрепили партия, показа проверка на "Стандарт". "Ще направим всичко възможно, за да проверим всеки един сигнал. Правилата ще бъдат спазени на 100%", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. От вчера всеки може да провери дали името му е попаднало в подобна партийна подписка на https://www.cik.bg/reg_podpiski и при нарушение да сезира КЗЛД.