АБВ са четвърта сила в Общинския съвет на Варна

Животът

14-04-2014, 13:04

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съветник напуска групата на Янко Станев

Освен 4-мата от ГЕЦ подкрепа за АБВ вече заяви и лидерът на ОБТ Тодор Мутафов

АБВ вече е четвъртата по подкрепа политическа сила в Общинския съвет на Варна след като групата на "Граждански експертен център" (ГЕЦ) обяви позицията си. Четиримата съветници – трима от "Българска партия Либерали" и един от "Атака", ще подкрепят АБВ на предстоящите избори за европейски парламент. Според бившия атакист Миглен Тодоров обаче, той и колегите му от ГЕЦ - Галина Крайчева-Иванова, Пламен Георгиев и Добромир Джиков, няма да са част от формацията на експрезидента Георги Първанов, пише Topnovini.bg. "Имаме и общи виждания и цели с политическата формация и смятаме, че нейните кандидати са достойни личности", коментира по повод подкрепата за евровота Тодоров.

Освен 4-мата от ГЕЦ подкрепа за АБВ вече заяви и лидерът на ОБТ Тодор Мутафов. Още преди 10 дни той обяви, че е напуснал групата СДС-ДА,макар тогава думите му да не бяха подкрепени от съответните официални заявления в канцеларията на Общинския съвет.

Така ГЕРБ продължават да са най-голямата група в съвета с 16 представители (сред които и докторите Петър Липчев и Ивайло Бояджиев от "Промяна за Варна"). БСП са с 8 съветници, 7 са членовете на СДС-ДА след напускането на Мутафов. Все още не е ясно към коя група ще се присъедини Христо Атанасов, който напусна групта на Янко Станев преди месец.

Неясна е и съдбата на Илия Кафалийски от същата група, който влезе в местния парламент като представител на "Гергьовден". Сега формацията му е коалиционен партньор на "България без цензура", но Николай Бареков се дистанцира от Кафалийски заради "съдружието" му с Янко Станев в Общинския съвет. Лидерът на ББЦ не пожела в редиците си и съветниците от БАСТА след преливането на варненската организация на отцепниците от ГЕРБ към него. Той обяви, че те ще бъдат независими представители на гражданското общество. Независима е и съветничката Снежана Донева от БНД. Четрима са съветниците в "Алианс за Варна" (тримата от "Нашият град" и вторият от "Атака"), трима са в "Синя Варнаутре" - ДСБ и бившият лидер на ВМРО Костадин Костадинов.