Етнически българи в Молдова искат специален статут

Животът

14-04-2014, 11:48

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Българите от района Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия

Етническите българи в Молдова от района Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут, пишат румънски вестници.

Кметът на Тараклия Сергей Филипов заявил, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде присъединена към района Кахул, а това ще направи етническите българи малцинство там. „Проблемът е, че сега в Тараклия българите представляват 72% от населението, а ако влезем в състава на район Кахул, ще бъдем само 6 на сто“,заявил Филипов, цитиран от „Журнал де Кишинеу“.

Кметът на Тараклия казал, че в района би могъл да се организира референдум, подобен на този в Гагаузия. По думите му, ако парламентът в Кишинев не предостави на района Тараклия специален статут, те ще поискат присъединяване към Гагаузия. „Не можем да поискаме независимост, защото това е невъзможно. С присъединяване към Гагаузия ще се ползваме от специален статут –т.е., ако Република Молдова се обедини с Румъния, Тараклия и Гагаузия ще имат право да излязат от състава на Република Молдова“, заявил кметът на Тараклия.

Според преброяване на населението от 2004 г., етническите българи представляват 65,56% от 43 151 жители на района Тараклия.

Местните представители на етническите българи поискаха още миналата година административна и културна автономия и предложиха българският език да стане втори официален език на региона.

Инициативата на етническите българи в Молдова идва след като на референдум през февруари жителите на Гагаузия масово се произнесоха в полза на присъединяване на Република Молдова към Митническия съюз и за евентуално обявяване на независимост на гагаузката автономия.

Етническите руснаци от северния молдовски град Бълци също поискаха автономия през 2012 г., припомня в. „Ромъния либера“.

След анексирането на Крим от Русия съществуват опасения за напрежение около приднестровския конфликт и евентуален натиск от страна на Москва над Молдова преди подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, очаквано през юни, отбелязва румънското издание.