Как собствената ни личност може да ни разболее?

Животът

13-04-2014, 09:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Личностните характеристики и темпераментът обуславят заболеваемостта в по-напреднала възраст

Вярвате или не, някои от най-основните личностни черти могат да определят вашето бъдещо здравословно състояние, пише Az-jenata.bg. Личностните характеристики, темпераментът, нервността или спокойствието – всички тези компоненти на характера определят дали ще имате здравословни проблеми или не и какви ще бъдат те.
До тази констатация са достигнали учени и експерти от Университета Дюк в Нова Зеландия. Изследователите са събрали 1000 участници за провеждането на експеримента. Тези 1000 човека били разделени по следния начин:
Хората, които били етикетирани като „съвестни“ (имащи черти на характера и битието като самостоятелност, дисциплина и подреденост) били на възраст 26 години. Те били в значително по-добро здраве в сравнение с 12 години по-възрастна от тях група „по-малко подредени“ хора.
Хората, които били етикетирани като „по-малко съвестни“ (имащи черти на характера, свързани с не толкова целенасочено вглъбяване в проблемите, стреса и притесненията) са били с 45% по-голям риск да развият здравословни проблеми (включително висок холестерол, високо кръвно налягане и заболявания на венците) след 38-мия си рожден ден, в сравнение с до 18% риск при „най-съвестните“.
Тези хора, обозначени в изследването на „отворени към нов опит“ (любопитни, с развинтено въображение и предпочитащи разнообразието пред рутината) са по-здрави в по-късните си години, в сравнение с всички.

Интересното при това изследване е, че на тези 1000 души предварителната оценка им е поставена от неспециалисти – медицинска сестра или рецепционист в лекарски кабинет, роднина, съпруг/а. В повечето случаи оценките на личностите са били съвпадащи и доста адекватни, смятат специалистите от Университета Дюк. Те смятат, че този метод би бил полезен инструмент при поставянето на диагноза за в бъдеще, преди пациентът да бъде изпратен при конкретните специалисти.
Интегрирането на измерването на личността в първичната медицинска помощ като съпътстващ метод за диагностика би бил много полезен. Според оценяването на темперамента и личностните характеристики личните лекари могат да дават някои напътствия на своите по-млади пациенти, които биха им били от полза в превенцията на някои заболявания в напреднала възраст.