30 неща, които промениха пътуването

Животът

13-04-2014, 08:27

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Мерките за сигурност по летищата днес са такива, каквито никой не можеше да си представи преди атентата от 11 септември 2001 г.

Преди малко повече от 110 г. Орвил Райт става първият човек, извършил полет с летателна машина. В спокойния 15 декември 1903 г., подпомогнат от брат си Уилбър, Орвил прелита 37 м и се приземява невредим след 12 сек. По-късно прави още един, по-дълъг полет от 250 м. Така братя Райт слагат началото на новата ера в придвижването. Оттогава бяха направени важни изобретения и се случиха паметни събития, които промениха радикално начина на пътуване. Си Ен Ен направи подборка на 30 от тях. Споменатият полет на братя Райт е първи в списъка, ето и останалите:

1911 г.: създадена е

пътната маркировка

Сега изглежда много просто, но не е така преди Едуард Хайнс от щата Мичиган в САЩ да предложи пътните настилки да бъдат маркирани, за да се раздели трафикът. През 1911 г. Ривър роуд в Трентън, Вейн каунти, става първият маркиран път в света. Вдъхновението на Хайнс дошло, когато видял камион с мляко да оставя бяла линия по трасето си.

1912 г.: потъва

“Титаник”

Това е най-добре документираното морско бедствие за всички времена. След като “непотопяемият” суперлуксозен лайнер се удря в айсберг и потъва на 14 април 1912 г., още при първото си пътуване, 1500 души се давят. Това предизвиква паника сред трансатлантическите пътници и води до значително подобряване на сигурността при морски пътувания.

1912 г.: изобретен

е автомобилният

стартер

Представяте ли си що за изтезание е било всяка сутрин да “палиш” колата с манивела. През 1912 г., вероятно след години на ужасни болки в ръцете Чарлз Кетъринг създава първия елекрически стартер, който елиминира нуждата от манивелите.

1927 г.: първи

трансатлантически

полет без кацане

На 21 май 1927 г. 25-годишен американски пилот от пощите първи извършва полет без кацане от Ню Йорк до Париж. За подвига си Чарлз Линдберг получава награда от $ 25 хиляди. Полетът му слага край на обществения скептицизъм спрямо авиацията.

1937 г. : настъпва

краят на дирижаблите

Пълният с водород дирижабъл “Хинденбург” избухва в пламъци и пада в Ню Джърси през 1937 г. Изгарят 36 души. Това не е най-страшният до момента инцидент във въздухоплаването, но шокиращите коментари на живо по радиото предизвикват масов страх.

1946 г.: раждат се

кредитните карти

Кешът е цар до момента, в който Джон Бигинс изобретява нов начин на плащане за банка в Бруклин, Ню Йорк. Клиентите купуват стоки с карти, а продавачите предават касовите бележки в банката, откъдето си вземат парите. Тя пък ги тегли от сметките на купувачите. Благодарение на това днес пътниците разполагат с парите си навсякъде по света.

1947 г.: счупена е

бариерата на звука

Възможно ли е самолет или човек да издържат на налягането при преминаване на бариерата на скоростта на звука? В средата на миналия век Чък Йегър е избран да отговори на този въпрос. На 14 октомври 1947 г., той постига с реактивния си самолет 1235 км в час. Два дни преди полета е паднал от кон и е счупил 2 ребра.

1948 г.: появява

се транзисторът

Това често е смятано за най-важното изобретение на XX в., тъй като на него се основават всички модерни компютърни технологии. Транзисторите правят възможни космическите пътешествия и днес са част от всички електронни устройсва. Измислени са от Джон Бардийн, Уолтър Братейн и Уилям Шокли в лаборатотиите “Бел”.

1949 г.: първи

манекен при тестове

за сигурност

Тестовете за сигурност при самолетите, колите и другите превозни средства щяха да будят по-малко доверие, ако не бяха създадените за целта манекени. Първият се наричал Сиера Сам и тествал катапултиращите се кресла в изтребителите. По-късно манекените получават сензори за по-добра интерпретация на резултатите.

1952 г.: първа

редовна въздушна

връзка

Първата редовна пътническа въздушна връзка обаче е дело на британците. Тя е между Лондон и Йоханесбург, трае 23 ч и се извършва със самолет, наречен “Де Хавиланд комет”. След няколко инцидента той е приземен през 1954 г.

1959 г.: появява се

предпазният колан

Нилс Болин създава триточковия предпазен колан, който днес може да се открие във всяка кола. Той позволява на пътниците да го закопчават, като използват само едната си ръка и дава повече сигурност, придържайки шофьора през рамото. Според статистиката коланът на Болин е спасил живота на милиони хора.

1964 г.: първи

влак стрела

През 60-те години да се движиш по жп релси с 210 км в час си е чудо. Влаковете шинкансен в Япония се превръщат в символи на невероятния технически прогрес в Страната на изгряващото слънце. Само за първите 3 г. с тях пътуват 100 млн. души.

1967 г.: въведен

е банкоматът

Той е на банката “Баркли” в Енфилд, Лондон. Създадена от Джон Шепърд-Барон, оригиналната машина откривала радиоктивния изотоп “въглерод 14” по чек, издаван от банката, срещу който отпускала до 10 лири. За щастие вече се работи с карти и пинкодове, които дават на пътниците достъп до финансите им в десетки страни.

1969 г.: първи полет

на “Боинг 747”

Джъмбо джетът става икона на масовия транспорт. Той е първият, който превозва повече от 490 пътници и лети на два пъти по-далечно разстояние от всеки друг пътнически самолет до момента. Благодарение на него въздушните пътувания стават по-евтини.

1969 г.: литва

и “Конкорд”

В продължение на 30 г. свръхзвуковият “Конкорд” е чудото на авиационните технологии. Самолетът влиза в експлоатация през 1976 г. по линията Лондон-Бахрейн и Париж-Рио. Прелита от Лондон до Ню Йорк за около 3,5 ч. Крахът му настъпва с катастрофата във Франция през 2000 г., която убива 113 души.

1970 г.: измислен

е куфарът на колелца

Когато Бърнард Садоу развива идеята, той среща големи трудности да я продаде. Водени от навиците си, хората отказват багажът им да се влачи след тях. Но Садоу поставя и дръжка за теглене и всички привикват на това огромно улеснение при тежките багажи.

1973 г.:

първо

обаждане по мобилен

телефон

Прави го създателят на телефона - американецът Мартин Купър. Прототипът прилича на тухла, но отваря пътя за безпрецедентна ера в комуникациите. Хората занапред могат да бъдат откривани навсякъде по всяко време.

1974 г.:

инсталират

минибар в

хотел

Туристите щяха да минават доста по-тънко, ако не беше един служител на “Хилтън” и германската компания Siegas, която измисля минихладилника през 60-те г. През 1974 г. служителят на вече закрития хотел от прочутата верига в Хонконг решава да складира скъпи ликьори във всички 840 стаи и минибарът е глобализиран.

1974 г.: появява

се GPS-ът

Да се изгубиш в непознат град, вече е трудно благодарение на Роджър Ийстън. Американският изобретател работи с военноморските сили на САЩ по разработване на проследяващи спътници. Работата му води до създаване на GPS-а, патентован през 1974 г. Благодарение на него Ийстън влиза в Залата на славата на изобретателите.

1975 г.: изобретен

е дигиталният

фотоапарат

Дигиталният фотоапарат извървява дълъг път, преди инженерът на “Кодак” Стивън Сасън да сглоби заедно някои на пръв поглед несъвместими части като обективи от филмова камера и дигитално касетъчно устройство за записване. Апаратът е лек, удобен, а снимките тогава все още се разглеждат чрез отделен прожекционен апарат.

1978 г.: първи списък

на защитени обекти

на ЮНЕСКО

Той предоставя на човечеството официален каталог на най-ценните паметници, които трябва да бъдат посетени. В началото спъсъкът включва десетина обекта. В момента в него има 981 забележителности от всички континенти.

1996 г.: дебют на

резервациите по

интернет

Лансирането на Expedia.com създава конкуренция на пътните агенции, които до момента единствени правят резервации за полети и хотели. Пътниците вече могат сами да сравняват цените и да си “букват” престоя. Оттогава са създадени стотици сайтове за резервации.

1998 г.:

забраняват

пушенето в

самолетите

Сенаторът Франк Лотенберг от Ню Джърси внася предложение за забрана на цигарите при полетите в САЩ. Пушачите продължават и досега да недоволстват, но забраната се универсализира.

1999 г.: въведено

е еврото

Макар споровете за ползата от еврозоната да продължават, едно е ясно - европейската единна валута създава много удобства за пътуващите.

1999 г.:

идват

смартфоните

Благодарение на тях всеки пътник има достъп до интернет навсякъде и може да ползва социалните мрежи туитър и фейсбук, както и приложението WhatsApp.

2001 г.: първи

космически турист

Това е богаташът Денис Тито. Той посещава Международната космическа станция и прекарва там 8 дни. За това удоволствие плаща $ 20 млн. Днес туристическите космически полети вече са по-евтини - около 250 000 долара.

2001 г.: атентатите

от 11 септември

Те променят не само начина на пътуване, но и целия свят. Днес мерките за сигурност по летищата са такива, каквито никой не можеше да си представи преди тази дата. Обувки и колани се свалят преди скенера, внасянето на бутилки с вода е забранено.

2002 г.: изобретен

е световен адаптер

Сешоари, фотоапарати, лаптопи, телефони - повечето туристи са изпитвали отчаяна нужда да използват някой от тях в чуждестранен хотел. В света обаче имаше 12 стандарта за контакти, преди швейцарската компания SKROSS да създаде световен адаптер.

2012 г.: дримлайнерът

на “Боинг” литва

С революционния си дизайн “Боинг 787” имаше рекорден брой предварителни поръчки. Той е по-лек, по-икономичен, с по-големи прозорци и по-голямо вътрешно пространство. Серия от проблеми, свързани с батериите, накара компанията да приземи самолета за определен период през 2013 г.