Още радикални идеи се появиха за Кодекса на труда

Новините

12-04-2014, 08:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

И договорите за временна заетост да се регистрират в НАП, а събирането на осигуровките да се върне в НОИ, искат синдикатите

Остър сблъсък се очертава между работодатели и синдикати по предстоящите промени в Кодекса на труда. Вчера КНСБ лансира редица предложения, които са пълна противоположност на внесените от бизнеса текстове. Синдикатът иска в НАП да се регистрират не само трудовите договори, но и тези за надомна и дистанционна работа, както и договорите на работници, наети през агенции за временна заетост. Оттам настояват и събирането на осигуровките да се върне отново при НОИ, а НАП да се занимава само с данъците.

Няма да са леки преговорите по отношение на извънредния труд. КНСБ искат възможностите за използване на сумарно отчитане на работното време да бъдат ограничени само до производства с непрекъснат цикъл. Този режим позволява по-голяма гъвкавост на работодателя, защото вместо да определя работното време ден за ден и по седмици, дава право на труд до 12 часа на ден в рамките на 6 месеца. Бизнесът масово злоупотребява с тази възможност, заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Според него нормалната 5-дневна работна седмица и 8-часовият работен ден изчезват, защото все повече фирми използват гъвкаво работно време, но масово не отчитат изработените часове и не заплащат извънредния труд.

"В производство с 80 души за период от 3 месеца е нужна повече работна ръка, но вместо да се наемат нови хора, работниците работят на 12-часов ден, и в края на периода работодателят приравнява изработеното към нормалното работно време", даде пример Христов. По думите му най-често от този режим на работа се възползват фирмите в търговията и услугите, но той все повече се среща и при държавните чиновници. "Нарушението придоби масов характер", призна и шефката на инспекцията по труда Румяна Михайлова. Работодателите обаче искат точно обратното. В пакета от предложения за промени в кодекса на Българската стопанска камара има текст за увеличаване на допустимия период на сумарно отчитане на 12 месеца, независимо от сферата на дейност. Бизнесът иска и облекчения на сегашните забрани за полагане на извънреден труд.

Предстои предложенията на бизнеса и на синдикатите да бъдат обобщени и внесени за дебати в комисиите към Националния съвет за тристранно сътрудничество. БСК вече представи своите идеи, сред които е да се даде възможност на 15-годишните да започват работа при по-облекчени условия, работодателите да могат да си разменят служители и да се премахне платеният годишен отпуск за времето, когато майката е в отпуск по майчинство.