Съдебна процедура бави строежа на новия дом на Темида във Варна

Новините

11-04-2014, 16:41

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Ако авторите на Търновската конституция имаха профили във Фейсбук, нея нямаше да я има

Въпреки заделените от правителството 30 млн. лева (от общо над 90 млн. нужни за целия строеж) изграждането на Съдебната палата не може да започне веднага. Това потвърди днес председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него имало "малък процедурен проблем – трябва да приключи обжалването на дружеството, спечелило първоначалната поръчка". Въпреки това Миков е оптимист: "Така или иначе пари за съдебната палата във Варна ще има. Безспорна е нуждата от подобно съоръжение и тя трябва да бъде построена в най-кратки срокове".

Председателят призна още, че резултатите от евроизборите могат да стабилизират правителството или да извадят на дневен ред темата за предсрочни парламентарни избори. След това той парира въпрос за настояването на лидера на ГЕРБ за избори 2 в 1 на 25 май с думите: "Омръзна ми да коментирам клетвите на Бойко Борисов по коридорите. Борисов говори за Конституцията, коментира парламентаризма, но извадете за една година колко изказвания има в пленарна зала – има една процедура. Това е Борисов – „Фейсбук” и медии. Представете си какво би се случило в Учредителното събрание, ако имаше „Фейсбук”. И Марко Балабанов, Петко Славейков или Драган Цанков използваха „Фейсбук”, а не да правят държавност в Учредителното събрание”, каза Миков. Според него Народното събрание работи нормално, като се изключат проблемите с кворума, които са „грешно разбран опит за правене на политика”.

По повод сутрешния скандал в парламента, който беше на косъм от провал на заседанието заради липса на кворум Миков съобщи, че е готов да публикува имената на депутатите, които с отсъствието си са ставали повод да няма заседание. „Всеки народен представител трябва да има отговорността да участва в парламентарните заседания. Може да напуска една политическа партия, когато иска да заяви несъгласие по даден въпрос, но да заявяваш перманентно несъгласие с това, че Народното събрание не заседава, е истински абсурд, който се превръща в политическа мода”, коментира Миков.

Председателят на Народното събрание е във Варна по поканата на юридическата общност в града. Той е почетен гост на тържествената сесия, посветена на 135-годишнината от създаването на Търновската конституция.