Няма да се връщат пациенти, чакащи за операции, увери здравният министър

Рано било за апокалиптични картини относно липсата на финансиране в здравеопазването

Няма да има връщане до няколко месеца на пациенти, чакащи за операции. Така отговори на опасенията на запознати със ситуацията здравният министър Таня Андреева в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите й, оказало се невъзможно да изпълни обещанието си за отпадането на лимитите в извънболничната помощ, т.е. да няма върнат пациент в случай, в който той има нужда, по две основни причини. Броят на лечебните заведения, които чакаха да се издаде разрешително за дейност, са много, нямало как да бъдат подписани от министъра. Също така не могли да осигурят бюджет на Здравната каса, който да покрие изплащането на необходимите дейности.

Иначе тя смята, че парите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са достатъчни, но не се харчат правилно. Днес отделяме близо 3 млрд. лева за здравеопазване, което е близо три пъти повече от 1990-те години. Здравният министър успокои, че е твърде рано да си говорим за апокалиптични картини относно липсата на финансиране в здравеопазването. Засега здравните власти владеели положението.

Запитана защо видинската болница, където имаше протест на здравни работници заради това, че министерството не издава лиценз на здравното заведение да заработи, при положение че е оборудвано с доста модерна техника, Таня Андреева отговори, че причината да не се издава лиценз е, че болницата не отговаряла на условията, разписани в закона.

Репортаж на БиТиВи показа и трагичното положение със здравните грижи във видинското село Лагошевци. Там зимно време понякога дори линейки не могат да се добират заради преспите.

Здравният министър коментира, че се търси възможност да се изградят патронажни центрове в малките населени места. Според нея комуникацията между селата и градовете е твърде затруднена заради лошата инфраструктура, като тя е отговорност на общините. Другият проблем е, че много трудно лекари се съгласяват да работят в малки и отдалечени населени места.

Излъчен беше и репортаж от русенския Център за спешна помощ. Лекарите (не само в Русе) са недоволни от новия списък с лекарства, които трябва да поставят на пациентите в линейките. Според медиците въвеждането му е необмислено и застрашава пациентите. В Русе все още не са закупили новите лекарства. Според лекарите повечето от тях не са им нужни и са опасни, ако се използват на терен. Други струват над 1000 лева и трябва да бъдат съхранявани в хладилник, какъвто в линейките няма. Част от медикаментите са изключително скъпи, доста натоварващо за бюджета на Спешна помощ. "Доколкото разбирам, в огромна част от центровете още не са започнали да се закупуват", заяви д-р Борис Стоянов. Според лекарите за пациентите е по-добре да бъдат закарани до болницата, вместо да се губи време за поставяне на лекарства или правене на проби за алергия, каквито съдържа новият списък.

„Част от медикаментите са напълно измислени и дори бих казал опасни за прилагане на пациентите в нашите условия. В болнични условия нещата стоят по съвсем друг начин. Самите колеги се страхуват и не желаят да ги правят в полеви условия, тъй като в целта си понякога да помогнем, да не се наложи така, че да навредим и застрашим живота на пациент", допълни д-р Стоянов. Медиците от Спешна помощ настояват да има ясно разписани правила и да се знае кой каква отговорност носи.

Председателят на Асоциацията на работещите в Спешната помощ - д-р Недка Дикова, настоя да стане ясно кой точно ще ги прави тези лекарства и къде точно е упоменато кой и в какви дози и кога трябва да прилага въпросния медикамент. В отговор на репортажа министърката посочи, че списъкът с медикаменти, които се използват при спешни случаи, е твърде остарял, имало дори медикаменти в списъка, които вече не се произвеждат, за да бъдат използвани. Ще разпореди да се преразгледа списъкът.

На въпрос дали с отварянето на новите "пироговчета" ще се вдигнат заплатите на работещите в тях, здравният министър отговори, че "разбира се, че ще бъдат стимулирани с добри заплати". Припомняме, "пироговчетата" ще са болнични комплекси на територията на други болници, които ще приемат спешни случаи.