Русия ни предлага нови "МиГ-29", изкупува старите

Новините

11-04-2014, 09:34

Снимка:

wikipedia

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

450 милиона лева ще струва модернизацията на 12-те ни бойни самолета

Руската РСК "МиГ" предлага опция да ни продаде нови изтребители, като изкупи старите ни, пише "Труд". Това би довело до падане на цената от 35 милиона евро на 29 милиона за един боен самолет. Освен това представител на компанията е заявил, че продължава да се работи по поддръжката, ремонтите и модернизацията на сегашната ни бойна авиация.

РСК "МиГ" има готовност и за създаване на регионален сервизен технически център в България при закупуване на новите МиГ-29М2, който да обслужва не само нашите, а и самолетите от европейски и арабски страни. Компанията е производител на изтребителите МиГ-29 и единствено има право да ремонтира, модернизира и удължава ресурса на машините.

"Несериозно е да се говори, че Русия иска да "изтощи" бойната авиация на България и да приземи изтребителите ни", е заявил представителят на руската самолетостроителна компания о.р. бриг. ген. Александър Александров.

Военният министър Ангел Найденов вече обяви, че до юни правителството трябва да вземе окончателно решение - да модернизираме сегашните мигове или да се обяви процедура по закупуване на нов тип изтребител. Пълната модернизация и удължаването на ресурса на 12-те изтребителя ще излезе около 450 млн. лв., а животът им ще се удължи до 2029 г.

За закупуване на 8+1 нови изтребители ще бъдат дадени най-малко 700 млн. лв., като ще трябва да се инвестира и в инфраструктурата, както и в обучението на пилотите.

Правителството "Борисов" вече реши да се избира измежду шведските "Грипен", "Юрофайтер" или стари F-16.