Българи открили още 4 елемента от Менделеевата таблица

Новините

11-04-2014, 07:03

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Откритието е направено от Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна

Българи са участвали в откриването на 4 нови елемента от Менделеевата таблица. Това са 113-ият, 115-ият, 117-ият и 118-ият елемент. Откритието е направено от Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна. Там работят 35 българи от общо 500 чужденци. „Участието на българските учени има решаващ принос в тези открития”, призна директорът на института акад. Виктор Матвеев след среща с вицепремиера Даниела Бобева.

 Четирите нови елемента все още нямат имена. Тази година от Обединения институт за ядрени изследвания са поискали международните организации за чиста и приложна химия и физика да признаят значимостта на откритието. Чак след това може да бъдат предложени и имена.

  Новите елементи са тежки метали и с тях ще бъде запълнена Менделеевата таблица. „Те може да намерят приложение в протонната лъчетерапия, при която се ускоряват протони и с тяхна помощ се лекуват онкоболни”, обясни акад. Матвеев. Елементите можело да се използват и за специален вид филтри, които се прилагали в медицината и виненото производство. С тежките метали било възможно също така да се преработват високоактивни отпадъци от ядрено гориво. „Така атомната енергетика ще стане екологично чиста технология”, отбеляза акад. Матвеев. Той припомни, че в ръководения от него институт за ядрени изследвания са открити и елементите 114 и 115, наречени флеровий и ливерморий.