Общината иска под крилото си всички старинни сгради на ул. "8-ми ноември"

Въвеждат общ билет за Музея за история на Варна, малките и големите Римски терми

Всички сгради от 19 век на ул. "8-ми ноември" да станат общински и в тях да бъде разширена експозицията на Музея за история на Варна. Около тази идея работи вече екип на кмета Иван Портних, който стартира мащабна реконструкция на най-посещавания туристическия район в града, научи varna.utre.bg.

Сградата на музея, която през 1851 г. е била консулство на Белгия, по-късно - хотел, а до 1929 година - затвор, се намира непосредствено до малките Римски терми. До нея - в друга старинна къща, се намира варненският филиал на държавната фирма "Реставрация" към Националния институт за паметниците на културата. Община Варна ще настоява пред Министерството на културата живописната едноетажна къща да бъде освободена от канцелариите в нея и да послужи за разгръщане на сбирката, посветена на историята на Варна. Със същата цел са започнали огледи и на третата сграда от страната на нечетните номера на ул. "8-ми ноември". Тя е частна собственост и в нея един след друг през годините имаше ресторант с името "Римски терми", после друг за гръцка кухня, а след него грузински. Сега къщата с атрактивен вътрешен двор е обявена за продан.

Близо 3 милиона лева влага Община Варна в облагородяване на най-посещаваните варненски туристически атракции. 1,5 млн. ще струва паркингът на бул. "Приморски" за коли и автобуси. Други 600 000 са предназначени за превръщането на ул. "8-ми ноември" в пешеходна алея, по която туристите да преминават от автобусите до Римските терми. Общо 290 000 лева са заделени от общинския бюджет за почистване, реставрация, укрепване и консервация на малките и големите Терми. Тук ще има вече и сцени за културни събития, ефектно осветление, което на по-малкия археологически обект ще е в стил "звук и светлина". Други 150 000 лева идват от спечелен проект за "социализация и реставрация" на Римските терми.

Модерен посетителски център ще бъде оформен на входа на големите Римски терми. Той ще предлага всички удобства и туристически услуги на гостите. "След като влагаме толкова много пари е логично да създадем условия на музеите да генерират приходи, за да са все по-малко зависими от общинския бюджет", коментира пред varna.utre.bg кметът Иван Портних. С тази цел освен новите услуги ще бъде въведен и общ билет за посещение на Музея за история на Варна, на малките и големи Римски терми.