Терапията съперничела на германските болници

Мисия Варна

10-04-2014, 16:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

УМБАЛ "Св. Марина" конкурирала успешно дори германски и австрийски клиники

УМБАЛ "Света Марина" получи международно признание. След проведен одит в сътрудничество с швейцарската болница "Инзелшпитал" на варненската е присъден сертификат за управление на качеството за срок от две години.

Оценката е била извършена общо по 32 критерия за всички нива на болницата. За сравнение професор Урс Бухер, шеф на експертния екип, правил одита посочва, че в Германия има само 9 здравни институции носители на това отличие, а в Австрия дори по-малко - само две.
Сертификатът е и признание за осъществяваната добра университетска медицина във варненското здравно заведение.

Европейската фондация за управление на качеството (EFQM) е учредена от 14 водещи фирми в тази сфера през 1988 година със следните основни цели:
- Да стимулира и подпомага организациите в Европа за усъвършенстване на дейностите, водещи към удовлетворяване на клиенти и собствени служители, позитивно влияние върху обществото и резултати от бизнеса;
- Да подкрепя мениджърите в ускоряване на процеса на превръщане на организационното съвършенство в решаващ фактор за постигане на глобално конкурентно предимство.

Европейският модел за съвършенство е инструмент, който измерва нивото на съвършенство в изпълнение на дейността на цялата организация чрез девет критерия – четири резултата, определящи удовлетвореността и пет системни фактора, определящи ключовите области за успех и способстващи за постигане на резултати.

По тях болницата е оценена по следния начин:

1.Лидерство 10%;
2.Политика и стратегия 8%;
3.Хора/Сътрудници 9%;
4.Партньорство и ресурси 9%;
5.Процеси 14%;
6.Резултати за потребителите 20%;
7.Резултати за работниците / сътрудниците 9%;
8.Резултати за обществото 6%;
9.Ключови резултати от дейността 15%.