Областният подава оставка, ако не спаси ТЕЦ-а

Губернаторът твърдо зад исканията на протестиращите от централата

Областният управител Иван Великов ще подаде оставка, ако проблемът с ТЕЦ-Варна не бъде решен. Това обяви самият той на среща с протестиращите работници на централата днес. Над 200 души, организирани от синдикатите КНСБ и "Подкрепа", се събраха следобед пред Областна администрация с обичайните искания: предприятието да не бъде затворено, да бъде оповестен приватизационният договор, да се проследи спазени ли са ангажиментите на новите собственици от ЧЕЗ.

"Заедно със синдикалните лидери бяхме на среща в София и отново предстои такава с министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Ще се седне на една маса и със собственика. Правителството не иска да се закриват работни места във Варна. Проблемът засяга не само ТЕЦ-а, а и всички големи предприятия в региона", каза Великов. След това той беше провокиран от протестиращите да заложи собствения си пост срещу бъдещето на електрическата централа. "Ще направя всико по силите си, въпреки че не съм министър на икономиката, в чиито ръце е решението на проблема", каза Великов и допълни, че той самият ще настоява за оповестяване на приватизационния договор. 

Работниците от ТЕЦ-а са категорични, че ако протестите им във Варна не доведат до резултат, демонстрациите ще се преместят в София. Областният пък ги посъветва да изразят исканията си и пред собственика на централата - ЧЕЗ. 

Над 300 души работят в ТЕЦ-Варна и всички те могат да останат без работа, ако собственикът не инвестира в екологизация на предприятието.