Поправиха бюлетината за евровота

Новините

10-04-2014, 15:00

Автор:

mariyanah

Всичко от Автора

За да не бъркаме: № на партия - в квадратче, № на кандидат - в кръгче

В бюлетината номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите. Това решиха депутатите от правната комисия по предложение на председателя й Четин Казак от ДПС, като приеха окончателно промените в Изборния кодекс, съобщи Dnes.bg.

Основният мотив на Казак е, че ако и преференцията се отбелязва в квадратче, това ще обърка избирателите. Според приетия през март кодекс вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение, като и двата номера ще са оградени в квадратчета.

Поправката на Казак в правната комисия мина с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Единствено Цецка Цачева от опозицията се въздържа, като обясни, че това предложение излиза извън обхвата на приетите промени на първо четене и не може да се обсъжда сега. Депутатите от БСП не участваха в гласуването на измененията в кодекса, като още в началото на заседанието социалистката Смиляна Кръстева заяви от името на съпартийците си, че на практика вече политическите сили са в предизборна кампания и риторично попита докога ще продължават упражненията върху изборното законодателство.

Според Казак пък няма никакъв проблем да се променя рамката на бюлетината, защото ЦИК трябва да утвърди вида й най-късно до 24 април, което означава, че има достатъчно време да се съобрази с новите правила. Той се позова и на изказване на математика проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, който също смята, че ако в бюлетината има две квадратчета, избирателите могат да се объркат.

Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда, която присъства на заседанието на комисията, коментира, че целта на поправката е всъщност ДПС да води кампания срещу преференцията и да убеждава избирателите си да не използват кръгчетата в бюлетината.

"Няма основание да се смята, че избирателите няма да се справят с бюлетина, която е по-проста от тото фиш", настоя тя, а Четин Казак й отговори, че въпросът е да се опрости до минимум бюлетината и този, който ще гласува за партийната листа, да знае, че се гласува в квадратчето, а този, който ще ползва преференция, да гласува и в кръгчето.

С измененията се увеличи и съставът на ЦИК. Предложението за това дойде от ГЕРБ като отговор на жеста на ДПС, които въпреки че се почувстваха ощетени с едно място в комисията заради указа на президента Росен Плевнелиев, в крайна сметка подкрепиха зам.-председателя на ЦИК от опозицията.

С днешното решение правната комисия записа в кодекса, че "Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени". Те дадоха и срок от три дни след влизането на промените в кодекса в сила на президента да попълни състава на комисията, съобразно тях, което означава да назначи още един представител, излъчен от ДПС.